Νέα στοιχεία για το δυναμικό υδρογονανθράκων της χώρας έχει πλέον στη διάθεσή του το Ελληνικό Δημόσιο. Η Energean Oil & Gas παρέδωσε την Δευτέρα 3 Αυγούστου στο Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας το σύνολο των πρωτογενών δεδομένων που αντλήθηκαν από τις σεισμικές έρευνες τριών διαστάσεων (3D) οι οποίες διεξήχθησαν στον Πρίνο από τις 14 Ιουνίου ως τις 7 Ιουλίου.

Η παράδοση των δεδομένων αποτελεί συμβατική υποχρέωση της εταιρείας στο πλαίσιο της σύμβασης παραχώρησης της Περιοχής Εκμετάλλευσης του Πρίνου και δίνει τη δυνατότητα για πληρέστερη αξιολόγηση των προοπτικών που παρουσιάζει ο τομέας της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη μοναδική περιοχή από την οποία παράγεται σήμερα πετρέλαιο στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, παραδόθηκαν όλοι οι φορείς καταγραφής σεισμικών δεδομένων με πρωτογενή στοιχεία, τα οποία αντλήθηκαν από περιοχές συνολικής έκτασης 340 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

H Energean, σύμφωνα με τη διεθνή πρακτική, έχει ήδη προσφέρει προς την παραχωρησιούχο κοινοπραξία του Θρακικού Πελάγους STPC (Calfrac - Ελληνικά Πετρέλαια), όλα τα δεδομένα που έχουν αντληθεί από περιοχές οι οποίες εντάσσονται στην ανενεργό εδώ και δεκαετίες συγκεκριμένη παραχώρηση.

Στόχος της Energean από την ερμηνεία των σεισμικών δεδομένων είναι η βέλτιστη εκτέλεση του γεωτρητικού προγράμματος, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς και ο εντοπισμός πιθανών νέων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων εντός της παραχώρησης του Πρίνου.

Υπενθυμίζεται ότι οι σεισμικές έρευνες, οι οποίες ήταν οι πρώτες που διενεργήθηκαν στο Αιγαίο από το 1997, υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος της Energean Oil & Gas για την περίοδο 2013-2020, όπως αυτό έχει εγκριθεί από το Ελληνικό Δημόσιο.