Στην ανάθεση μελέτης στο Πολυτεχνείο Κρήτης με αντικείμενο τον εντοπισμό των αιτιών διάβρωσης και την αποκατάσταση της ακτής της Νέας Καρβάλης προχωρεί η Energean Oil & Gas. Η μελέτη θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας (USC, τμήμα Coastal Engineering) και στο πλαίσιο αυτής:

  • Θα μελετηθούν οι αεροφωτογραφίες παλαιοτέρων ετών της ευρύτερης περιοχής του Κόλπο της Καβάλας τις οποίες έχει ήδη προμηθευθεί η εταιρεία.
  • Θα προσδιοριστεί σε υψηλή ανάλυση και με την χρήση συστημάτων GPS το προφίλ της παραλίας της Νέας Καρβάλης.
  • Θα σαρωθούν τα ιζήματα που θα συγκεντρωθούν.
  • Θα παραδοθεί τεχνική αναφορά που θα καταγράφει τα ευρήματα και θα προτείνει λύσεις για την πλήρη αποκατάσταση της ακτής, η διάβρωση της οποίας έχει και ως αποτέλεσμα την αποκάλυψη του αγωγού φυσικού αερίου και τη δημιουργία περιβαλλοντικής όχλησης για την περιοχή.

Σχετικά με την πρωτοβουλία της Energean, ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Καβάλα Oil κ. Δημήτρης Γόντικας ενημέρωσε την Δευτέρα τον πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Νέας Καρβάλης κ. Νίκο Γκίκα, επισημαίνοντας για άλλη μία φορά ότι η εταιρεία πράττει ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να διασφαλίζεται η ασφαλής λειτουργία του αγωγού φυσικού αερίου, η οποία συνοδεύεται από τα απαραίτητα διεθνή πιστοποιητικά.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να απευθυνθούν από κοινού στον ΔΕΣΦΑ, προκειμένου να δρομολογηθεί οριστική λύση στο ζήτημα της θέσης του αγωγού, ο οποίος, όπως και συνολικά οι εγκαταστάσεις του Σίγμα, ανήκουν στο ελληνικό Δημόσιο.