Η Καβάλα τίμησε την Ημέρα Πανελλαδικού Εορτασμού της Εθνικής Αντίστασης

 

Αρχικά τελέστηκε δοξολογία στον Καθεδρικό Ιερό Ναό του Αποστόλου Παύλου. Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο της πόλης. 

 

«Σήμερα τιμούμε τους ήρωες της Εθνικής Αντίστασης. Αυτούς που θυσιάστηκαν για την πατρίδα, χωρίς να υπολογίσουν το προσωπικό κόστος και το μέγεθος του εχθρού. Τους χρωστάμε την ελευθερία και την ιστορική μας αξιοπρέπεια. Αιώνια τους η μνήμη», δήλωσε για την ημέρα ο δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης

 

«Η Εθνική Αντίσταση ενάντια στα στρατεύματα της Φασιστικής, τριπλής κατοχής την περίοδο 1941-1944, υπήρξε επίτευγμα όλων των Ελλήνων, που όρθωσαν το ανάστημα τους, αντιτάχθηκαν στους κατακτητές και πολέμησαν με γενναιότητα για το υπέρτατο αγαθό της Ελευθερίας.

 

Σήμερα τιμούμε τους ήρωες αγωνιστές της πατρίδας μας και κρατάμε ζωντανές τις αξίες τις οποίες υπηρέτησαν. Την ελευθερία, την ανεξαρτησία, την δημοκρατία, την αξιοπρέπεια.  Στην Καβάλα,  την περίοδο 1941-44, ήταν εκατοντάδες όσοι συμπατριώτες μας αγωνίστηκαν, με όλα τα μέσα ενάντια στον ξένο κατακτητή σε στεριά και θάλασσα. 

 

Σήμερα είναι δικό μας χρέος να μην ξεχάσουμε, να διατηρούμε ζωντανή την ιστορική μνήμη και να τη μεταδίδουμε στις γενιές που έρχονται. Ελάχιστη κληρονομιά η μνήμη», το μήνυμα του βουλευτή Καβάλας της ΝΔ, Γιάννη Πασχαλίδης, μέσω ανάρτησης του. 

 

«Η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποταμου, το Νοέμβρη του 1942 ήταν η κορυφαία πράξη αντίστασης ενάντια στους Γερμανούς. Ήταν το αποτέλεσμα της συνεργασίας των μεγαλύτερων αντιστασιακών οργανώσεων, και προκάλεσε τότε τον θαυμασμό όλης της κατεχόμενης Ευρώπης, δείχνοντας τον δρόμο του αγώνα και της ανατροπής.

 

Σήμερα, εν μέσω μιας δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας, με την πανδημία σε έξαρση, ο ελληνικός λαός καλείται να εμπνευστεί από το μήνυμα της εθνικής αντίστασης, απομονώνοντας τους νοσταλγούς του ναζισμού, στηρίζοντας την προσπάθεια για την επικράτηση των αξιών της κοινωνικής αλληλεγγύης, της δημοκρατίας, και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Στηρίζοντας τον αγώνα για την εμπέδωση της υπέρτατης αξίας της ανθρώπινης ζωής.

 

Τιμή και δόξα στους Έλληνες και τις Ελληνίδες που σήκωσαν το ανάστημά τους στον κατακτητή. Που πολέμησαν το ναζισμο. Που θυσιασαν τη ζωή τους για την ελευθερία, τη δημοκρατία, την πατρίδα» δηλώνει η βουλευτής Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ, Τάνια Ελευθεριάδου.