Απάντηση σε δημοσίευμα του KavalaNews.gr έστειλε η «Ενεργειακή Αιγαίου» προς αποφυγή, όπως υποστηρίζει, δημιουργίας λανθασμένων εντυπώσεων. Πρόκειται για το δημοσίευμα σχετικά με την τρίτη κατά σειρά θαλάσσια περιοχή που σχετίζεται με το έργο των ερευνών, όπως γράψαμε εδώ.

Του συγκεκριμένου δημοσιεύματος, εξάλλου, είχε προηγηθεί και άλλο δημοσίευμα σχετικά με τη δεύτερη θαλάσσια έκταση, για την οποία είχε προβεί σε σχετικές ανακοινώσεις το τοπικό λιμεναρχείο (δείτε εδώ).

Στην απάντηση της «Ενεργειακής», που υπογράφει ο εκπρόσωπος για τα μέσα ενημέρωσης, Σωτήρης Χιωτάκης, αναφέρονται τα εξής:

 

Η αντίδραση της Ενεργειακής

‘’Με αφορμή την ανάρτηση στην οποία προχώρησε το KavalaNews.gr με τίτλο «Και τρίτη θαλάσσια περιοχή προστέθηκε στην εγκεκριμένη περιοχή σεισμικών ερευνών στον Κόλπο της Καβάλας» και για την αποφυγή της δημιουργίας λανθασμένων εντυπώσεων προς το αναγνωστικό κοινό, επισημαίνεται ότι πρόκειται για περιοχή ελιγμών των σκαφών, όπως με σαφήνεια αναφέρει το Λιμεναρχείο Καβάλας. Συνεπώς, δεν πρόκειται για «προσθήκη» σε εγκεκριμένη περιοχή σεισμικών ερευνών, όπως αναφέρεται στον τίτλο της ανάρτησης, αλλά για περιοχή που εγκρίνεται για την πραγματοποίηση των απαραίτητων ελιγμών από τα σκάφη που διενεργούν τις σεισμικές έρευνες.

Παρακαλώ για τη δημοσίευση της συγκεκριμένης επισήμανσης. Ευχαριστώ θερμά!

Με εκτίμηση,

Σωτήρης Χιωτάκης

Εκπρόσωπος για τα Μέσα Ενημέρωσης’’

 

Η απάντηση του KavalaNews

Σχετικά με την αντίδραση της Ενεργειακής Αιγαίου ως προς τον τίτλο του δημοσιεύματος, επισημαίνουμε ότι τόσο ο τίτλος όσο και το περιεχόμενο του κειμένου, αποδίδουν ακριβώς την εξέλιξη, με βάση πάντα το επίσημο έγγραφο των λιμενικών αρχών που έχουμε στη διάθεσή μας.

Οι δύο διαδοχικές υπηρεσιακές ενημερώσεις για τη θαλάσσια περιοχή «Β» και τη θαλάσσια περιοχή «Γ», οι οποίες «προστέθηκαν» (όπως οι ίδιες οι λιμενικές αρχές επί λέξει αναφέρουν) στη θαλάσσια περιοχή ερευνών «Α» (για λόγους διευκόλυνσης των ερευνών, όπως εξηγεί η εταιρία) είχαν ως στόχο την ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας και κυρίως των αλιέων. Εξάλλου, τα έγγραφα του λιμενικού σώματος έχουν ως αποδέκτες περισσότερους από 10 αλιευτικούς συλλόγους από τις περιοχές Καβάλας, Κεραμωτής, Θάσου και Ιερισσού Χαλκιδικής.

Τόσο το ένα ρεπορτάζ (σχετικά με την περιοχή Β) όσο και το δεύτερο ρεπορτάζ (σχετικά με την περιοχή Γ), αντιμετωπίστηκαν από τη δημοσιογραφική ομάδα του KavalaNews με τη δέουσα σοβαρότητα και επαγγελματισμό. Το ίδιο και η δημοσιογραφική κάλυψη της παρουσίασης του ερευνητικού προγράμματος που προ ημερών έκανε η εταιρία, η οποία τονίζει δε κατηγορηματικά ότι έχει λάβει όλες τις απαιτούμενες άδειες από τρία υπουργεία και όλες τις συναρμόδιες αρχές.

Μας είναι ακατανόητο πως μία λέξη («προστέθηκε») που χρησιμοποίησαν οι λιμενικές αρχές και στην οποία στηρίχθηκαν τα δημοσιεύματά μας, προκάλεσαν τέτοια αντίδραση από την εταιρία. Προφανώς, δεν ευθυνόμαστε εμείς για τις όποιες «λανθασμένες εντυπώσεις» προκλήθηκαν (;) στο αναγνωστικό κοινό.

Εδώ και μέρες, η κίνηση των σκαφών που διενεργούν τις σεισμικές έρευνες στον κόλπο της Καβάλας είναι ορατή από όλες τις περιοχές του νομού και από περιοχές εκτός του νομού. Ο κόσμος ήδη ασχολείται με το γεγονός και δικαιούται να γνωρίζει. Η εταιρία έκανε σωστά τη δουλειά της, αφού πήρε τις απαιτούμενες άδειες. Οι λιμενικές αρχές, επίσης, αφού εξέδωσαν τις σχετικές ενημερωτικές ανακοινώσεις. Το KavalaNews το ίδιο, αφού ενημέρωσε με τη σειρά του την κοινή γνώμη.

Μία λέξη, σε έναν τίτλο, δεν είναι αρκετή για να δημιουργήσει «λάθος εντυπώσεις» ούτε όμως και λόγος για να εκδοθεί εταιρική ανακοίνωση, που μάλιστα δεν είχε στόχο τη διάψευση αλλά την «διόρθωση» ενός ρεπορτάζ, το οποίο ήταν και ορθό και ακριβές.

Οι σεισμικές έρευνες στον κόλπο της Καβάλας αποτελούν από μόνες τους μια από τις σημαντικότερες τοπικές ειδήσεις αλλά και την σημαντικότερη στον τομέα τους αφού πρόκειται για τα πρώτα σεισμικά στο Αιγαίο τα τελευταία 18 χρόνια. Ας μην αποπροσανατολιζόμαστε από την ουσία της είδησης… και μάλιστα για μία «προσθήκη» που δεν κάναμε εμείς.

 

για το KavalaNews.gr

Τάσος Αποστολίδης

δημοσιογράφος