Ο βουλευτής Ν.Καβάλας της ΝΔ Νίκος Παναγιωτόπουλος κατέθεσε στη Βουλή, ερώτηση προς τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, για τα προγράμματα, τα χρονοδιαγράμματα και τους τρόπους με τους οποίους προτίθεται το Υπουργείο να απαλύνει την ανέχεια των υπεράριθμων ανέργων της χώρας.

Η ερώτηση αυτή έρχεται σε συνέχεια της ανακοίνωσης της Αναπληρώτριας Υπουργού Εργασίας Θεανώς Φωτίου για την απένταξη του έργου "Επιταγή Κατάρτισης Ανέργων σε τομείς της οικονομικής δραστηριότητας με υποχρεωτική εγγυημένη απασχόληση", με προϋπολογισμό 112 εκ. ευρώ και ωφελούμενους 16.220 ανέργους 29-64 ετών.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης.

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Εργασίας,  Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

ΘΕΜΑ: « ‘Έλλειψη επαρκούς κοινωνικής στήριξης για τη πλειοψηφία των ανέργων».

Στο 25,7% ανήλθε η ανεργία στην Ελλάδα τον Ιανουάριο του 2015, σημειώνοντας ελαφριά πτώση σε σχέση με τον Δεκέμβριο 2014, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat) που δόθηκαν τον Ιανουάριο του 2015 στη δημοσιότητα.

Η «διαρκής κρίση απασχολησιμότητας», όπως την αναφέρει χαρακτηριστικά η Παγκόσμια Τράπεζα, θα συνεχίσει να χτυπάει την πόρτα της Ελλάδας και το 2015, είτε το ποσοστό ανεργίας περιοριστεί στο 22,6%, όπως προβλέπει ο κρατικός προϋπολογισμός, είτε παραμείνει σε ιστορικά υψηλά, όπως είναι το

 

27%, βάσει της πρόβλεψης του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Ενδιάμεσα βρίσκονται οι προβλέψεις της Κομισιόν για ανεργία στο 25% το νέο έτος έναντι 26,8% το 2014 και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για μείωση στο 23,8% από 25,8% το έτος που έφυγε.

Μάλιστα, η ΓΣΕΕ σε μία ακόμη πιο δυσοίωνη πρόβλεψη εκτιμά την ανεργία μεταξύ 22% με 23%, έως και το 2020, θεωρώντας ότι δύσκολα θα διαμορφωθεί κάτω από το 17% μέχρι το 2026, ακόμη και με το πλέον αισιόδοξο σενάριο ετήσιας αύξησης του ΑΕΠ κατά 3,5% με 4% (50.000 νέες θέσεις εργασίας τον χρόνο).

Στο κέντρο του προβλήματος μπαίνει το υψηλό ποσοστό της μακροχρόνιας ανεργίας, καθώς, όπως επισημαίνει στην πρόσφατη έκθεσή του ο ΟΟΣΑ, το ποσοστό αυτό αυξήθηκε από το 49% στο 71% μεταξύ του 2007 και του 2014. «Η τάση αυτή είναι ιδιαίτερα ανησυχητική για τα θιγόμενα άτομα και τις οικογένειές τους και συμβάλλει δυνητικά στην αύξηση της διαρθρωτικής ανεργίας ως αποτέλεσμα της υποβάθμισης των δεξιοτήτων και της μείωσης του κινήτρου για την εύρεση εργασίας», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Αυτές ήταν οι προβλέψεις τον Ιανουάριο του 2015. ‘Εκτοτε με τη νέα διακυβέρνηση έχουν παρέλθει  4 μήνες διαπραγμάτευσης και στασιμότητας στην αγορά, όπερ σημαίνει επιδεινούμενη ανεργία επίσημη ή ανεπίσημη ( ελεύθεροι επαγγελματίες). Η Αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας , εν τω μεταξύ, ανακοίνωσε την απένταξη του έργου της «Επιταγής Κατάρτισης Ανέργων σε τομείς της οικονομικής δραστηριότητας με υποχρεωτική εγγυημένη απασχόληση» συνολικού προϋπολογισμού 112 εκ. ευρώ  το οποίο απευθυνόταν σε 16.220 ανέργους ηλικίας 29-64 ετών.

Παράλληλα, σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα (Εφημερίδα Τα Νέα, 22 Μαΐου 2015) μόνο το 10% των ανέργων λαμβάνει επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ ενώ το πρόσθετο επίδομα των 200 ευρώ το μήνα το λαμβάνει μόνο 0,78% του συνόλου των εγγεγραμμένων μακροχρόνια ανέργων. Αυτό οφείλεται στον περιορισμένο αριθμό δικαιούχων σύμφωνα με τις τρέχουσες διατάξεις.

 

 

 

ΔΕΔΟΜΕΝΟΥ ΟΤΙ

Η νέα κυβέρνηση της χώρας έχει ως προτεραιότητα την αντιμετώπιση  της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα

Η νέα κυβέρνηση τοποθετείται εξ ορισμού υπέρ  εργαζομένων  και ανέργων και υπέρ του κοινωνικού κράτους

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός

Θα διευρύνετε τους δικαιούχους  επιδόματος ανεργίας ή επιδότησης απασχόλησης προκειμένου να απαλύνετε την ανέχεια  των  υπεράριθμων ανέργων της χώρας;

Και, εάν ναι, με ποιους τρόπους, ποια προγράμματα και ποια χρονοδιαγράμματα;   

 

Ο Ερωτών Βουλευτής

Νίκος Παναγιωτόπουλος