Ο Δήμος Θάσου ισχυρίζεται ότι το νησί "πρασίνισε" επικαλούμενος έναν χάρτη που εκδόθηκε πέρυσι, πριν από το 2ο κύμα της πανδημίας... 

 

γράφει ο

Τάσος Αποστολίδης 

 

 

Τα πράγματα όντως πάνε καλά...

 

Τα πράγματα με τον κορωνοϊό στην Καβάλα και τη Θάσο πηγαίνουν πολύ καλά. Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι επιτέλους υπάρχει αποκλιμάκωση. 

 

Λιγότερα κρούσματα, λιγότερες νοσηλείες. Υπάρχουν θετικά γεγονότα

 

Βαδίζουμε προς μια πολύ καλύτερη κατάσταση γιατί σε γενικές γραμμές ο κόσμος πρόσεξε και πήρε τα μέτρα του. Αλλά κυρίως επειδή καλοκαίριασε. 

 

Αν δεν επαναληφθούν χοντρά λάθη που είχαν γίνει, αν ο κόσμος συνεχίζει να είναι προσεκτικός και συνεχιστούν και οι εμβολιασμοί, σύντομα όλο αυτό που πέρασε η περιοχή θα αποτελεί μια κακή ανάμνηση. 

 

Έχουμε φύγει από την περίοδο που η Θάσος και η Καβάλα έκαναν «πρωταθλητισμό» και φιγουράριζαν στη λίστα με τις 5 ή τις 10 πιο προβληματικές περιοχές στη χώρα. 

 

...αλλά να λέμε αλήθειες! 

 

Η πραγματικότητα είναι πολύ καλή και γι’ αυτό ακριβώς είναι τελείως ανώφελο το κάθε αφήγημα να «εμπλουτίζεται» με στοιχεία που δεν ισχύουν. 

 

Δεν ξέρω αν συνέβη εσκεμμένα ή αν έγινε κατά λάθος, όμως τοπικοί φορείς παρουσιάζουν μια ιδανική εικόνα που δυστυχώς δεν ισχύει (τουλάχιστον όχι ακόμη). 

 

Αν έγινε από απροσεξία, μιλάμε για μια γκάφα η οποία εκθέτει φορείς που είναι υποχρεωμένοι να έχουν σοβαρότητα και αξιοπιστία. 

 

Αν έγινε επίτηδες, έχουμε να κάνουμε με ένα εξόφθαλμο ψέμμα που σύντομα θα κατέρρεε αλλά έως τότε πολλοί έσπευσαν να πιστέψουν και να το διαδώσουν. 

 

Η επίμαχη ανακοίνωση 

 

Το πρωί της Δευτέρας 31/5/2021, αρχικώς ο δήμαρχος Θάσου Λευτέρης Κυριακίδης και στη συνέχεια και η επίσημη σελίδα του Δήμου Θάσου στο facebook ανέβασαν μια φωτογραφία με τίτλο "Πράσινη η Θάσος στο Χάρτη Υγειονομικής Ασφαλείας και Προστασίας της ΓΓΠΠ". 

 

Η φωτογραφία απεικόνιζε όχι μόνο τη Θάσο αλλά και την Καβάλα και τη Δράμα και τις Σέρρες, με πράσινο χρώμα, όταν οι γύρω νομοί ήταν στο «κίτρινο».  ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ

 

Ήταν εμφανές ότι κάτι δεν πήγαινε καλά με τον χάρτη. 

 

Η ανάρτηση του Δήμου Θάσου έγραφε: 

 

«Στο χάρτη Υγειονομικής Ασφαλείας και Προστασίας η Θάσος είναι πράσινη. Αυτό το πετύχαμε με την προσπάθεια όλων μας. Για να μείνουμε στο επίπεδο αυτό θα πρέπει να συνεχίσουμε έτσι. Τώρα το χρειαζόμαστε περισσότερο».

 

Και γίνεται χειρότερο...

 

Σα να μην έφτανε αυτό, ο Δήμος σε αυτή την ανάρτηση παραθέτει και ενεργό σύνδεσμο (link) από τον επίσημο ιστότοπο της υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας. 

 

Όποιος πατήσει τον σύνδεσμο μεταφέρεται σε μια παλιότερη ανάρτηση όπου όντως η Καβάλα και η Θάσος ανήκει στην «πράσινη κατηγορία».  

 

Η αλήθεια όμως αποκαλύπτεται αν κάποιος ανοίξει το αρχείο pdf που είναι στην ίδια σελίδα καθώς με την πρώτη ματιά καταλαβαίνει πως πρόκειται για χάρτη που εκδόθηκε στις 16 Οκτωβρίου του 2020

 

Τότε στην Ανατολική Μακεδονία ήμασταν τελείως ανυποψίαστοι για αυτό που έρχεται: για το θανατηφόρο δεύτερο κύμα της πανδημίας, που γέμισε τα νοσοκομεία στην Καβάλα, τη Δράμα, τις Σέρρες και τη Θεσσαλονίκη αλλά και για το τρίτο κύμα που έφερε τη Θάσο σε σημείο θλιβερής πρωτιάς

 

Ο χάρτης που παρουσιάστηκε ως καινούριος, θυμίζει την περίοδο κατά την οποία οι μόνες περιοχές με πρόβλημα ήταν η Κοζάνη και κάποιες ακόμη στη δυτική Μακεδονία και την Ήπειρο. 

 

Επικοινωνούν Κυριακίδης - Χαρδαλιάς;

 

Άραγε ο Δήμος συμβουλεύεται την Πολιτική Προστασία και ενημερώνεται από αυτήν, πριν προβεί σε ανακοινώσεις; 

 

Άραγε η Πολιτική Προστασία ελέγχει τί ισχυρίζεται ο κάθε Δήμος; Κυρίως ελέγχει την ιστοσελίδα της για να διαπιστώσει ότι υπάρχουν «ληγμένες» πληροφορίες χωρίς ευδιάκριτη χρονοσήμανση; 

 

Αν είναι γκάφα αυτό που έγινε, κακώς, γιατί πρέπει να εκπέμπεται σήμα αξιοπιστίας και σοβαρότητας. 

 

Αν έγινε εσκεμμένα, πάλι κακώς, πολύ κακώς, γιατί τέτοια ψέμματα -ακόμη και για εσωτερική κατανάλωση- έχουν κοντά ποδάρια. 

 

Σε κάθε περίπτωση, μιλάμε για ανευθυνότητα υπευθύνων. 

 

Στην κρίσιμη αυτή φάση, είναι μέγα σφάλμα να χαθεί η αξιοπιστία

 

 

 

Για την ιστορία, το περιστατικό με τον παλιό χάρτη που πλασαρίστηκε ως νέος, άρχισε με μια ανάρτηση στο facebook την Κυριακή 30/5/2021, από τον Πάρι Παρασχούδη, που είναι πρόεδρος στον Σύλλογο Ξενοδόχων Θάσου και πρόεδρος στον Οργανισμό Τουρισμού του νησιού. 

 

Τριπλό το κακό δηλαδή, αφού έφτασε σε σημείο, πριν κοινοποιηθεί από εκατοντάδες άτομα, να φέρει την «σφραγίδα» τριών φορέων, του Δήμου, των Ξενοδόχων και του Οργανισμού. 

 

Και για την αποκατάσταση της αλήθειας, παρακάτω ο χάρτης με την ημερήσια έκθεση επιτήρησης COVID19 όπως δόθηκε στη δημοσιότητα από τον ΕΟΔΥ στις 31/05/2021