Εντάσεις ανάμεσα σε υποψήφιους επενδυτές και μηχανικούς φέρνει η αργοπορία έγκρισης αδειών για κατασκευή τουριστικών καταλυμάτων 3 αστέρων στο νησί της Θάσου. 

 

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας, Απόστολος Παυλίδης, μίλησε στον KavalaNews 102.8 για την κατάσταση η οποία, όπως λέει δεν είναι καινούρια εξηγώντας τους λόγους των καθυστερήσεων, σημειώνοντας ότι υπάρχει ένα κλίμα δυσαρέσκειας

 

"Υποστελέχωση και νοοτροπία Δημοσίου"

 

υποστελέχωση είναι ένα πρόβλημα σε πολλές δημόσιες υπηρεσίες και στις Υπηρεσίες Δόμησης είναι περισσότερες. Υπάρχει η νοοτροπία του Δημοσίου. Οτιδήποτε δεν αναφέρετε ρητά σημαίνει ότι δεν ισχύει. Δεν μπαίνουν στη διαδικασία να κάνουν κάποια εκτίμηση ή ερμηνεία προς όφελος του πολίτη ή του μηχανικού", λέει ο κ. Παυλίδης.

 

Τι συμβαίνει στη Θάσο

 

"Στη Θάσο για παράδειγμα, χαρακτηρισμένη ως αναπτυγμένη τουριστικά, υπάρχει σοβαρό θέμα ότι δεν δίνει άδειες η υπηρεσία Δόμησης Καβάλας για την οριοθέτηση τουριστικών καταλυμάτων 3 αστέρων.

 

Δεν δίνουν γιατί στο Περιφερειακό Χωροταξικό γίνεται αναφορά για 4 και 5 αστέρια και μπαίνουν περιορισμοί και δεν γίνεται αναφορά για τα 3 αστέρια. Το γεγονός αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα ότι αποκλείει αυτές τις κατηγορίες. Δεν υπάρχει αναφορά», λέει ο Απόστολος Παυλίδης.  

 

"Η Υπηρεσία λέει ότι από τη στιγμή που δεν υπάρχει αναφορά δεν μπορείς να κάνεις ξενοδοχείο 3 αστέρων. Η ΥΔΟΜ Καβάλας για να είναι ήσυχη ότι δεν θα δώσει σε κάποιον που δεν τη δικαιούται έχει απευθύνει σχετικό ερώτημα στη Διεύθυνση Χωροταικού σχεδισμού του υπουργείου. Είναι μία τακτική συνηθισμένη

 

Η ΥΔΟΜ Παγγαίου ερμηνεύει διαφορετικά τη νομοθεσία και δίνει άδεια για καταλύματα 3 αστέρων σε Νέα Πέραμο και Ν. Ηρακλείτσας που είναι χαρακτηρισμένες ώς ανεπτυγμένες τουριστικά", σημειώνει ο πρόεδρος του ΤΕΕ ΑΜ. 

 

Επενδύσεις εκατομμυρίων στην αναμονή 

 

Υπάρχουν 20-30 εκατ. ευρώ σε επενδύσεις σε αναμονή. Υπάρχουν επίσης άνθρωποι που δεν έχουν μπει στη διαδικασία να υποβάλλουν αίτημα γιατί δεν βλέπουν φως. Στην Θάσο υπάρχει μεγάλη ανοικοδόμηση ενώ υπάρχουν και σε άλλες περιοχές της Καβάλας. 

 

Υπάρχουν άδεις που περιμένουν να περάσουν από το ΣΥΠΟΘΑ και υπάρχει αναμονή. Δεν έχει συσταθεί ακόμα στη Θάσο με αποτέλεσμα πάνω από 180 υποθέσεις να είναι σε αναμονή

 

"Ένα διαρκές πρόβλημα" 

 

«Το πρόβλημα είναι διαρκείς και η κατάσταση είναι προβληματική. Από το 2018 και μετά όταν άρχισε να λειτουργεί η πλατφόρμα του ΤΕΕ έχουμε βελτίωση τον χρόνo και όχι να περιμένεις δύο χρόνια να ανοίξει ο φάκελος. Πλέον ορίζεται ως όριο οι δύο μήνες. Οι άδειες που ασχολείται η Υπηρεσία Δόμησης είναι άδειες που χρειάζονται βεβαιώσεις και από άλλες υπηρεσίες.

 

Τα στατιστικά λένε ότι μέσα στους δύο μήνες θα ανοίξει η άδεις και σε εως πέντε μήνες θα υπάρχει ενδεχομένως και έγκριση της άδειας. Αυτό αφορά άδειες σε περιοχές όπως η Θάσος καθώς είναι περιοχή αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. Όταν θες γνωμοδότηση και από άλλα όργανα ή υπηρεσίες υπάρχουν καθυστερήσεις. Σε μία οικοδομή πχ στο Δήμο Καβάλας μπορεί να βγει η άδεια σε λίγες μέρες».

 

Αυτό που εισηγηθήκαμε είναι να υπάρχει μία επιτροπή στhν οποία θα υπάρχει εκπρόσωπος από κάθε μία ΥΔΟΜ του νομού Καβάλας όπου μαζί με το ΤΕΕ και τον αρμόδιο ατιδήμαρχο τεχνικών υπηρεσιών να καταλήγουμε κάπου. 

 

Η επιτροπή αυτή θα συζητά το πρόβλημα και όλοι συντονισμένα να κάνουμε τις αντίστοιχες ενέργειες. Για τα 3 αστέρια η ρύθμιση πρέπει να έρθει κεντρικά από το υπουργείο. Το ΤΕΕ και οι ΥΔΟΜ θα πρέπει να κινηθούν συντονισμένα", σημειώνει ο κ. Παυλίδης.