γράφει η 

Κάτια Γιαννουκάκου

 

Να δώσει απαντήσεις η διοίκηση του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης λέει μιλώντας στον kavalaΝews 102,8 ο πρώην πρόεδρος Σωτήρης Σωτηριάδης σχετικά με τις απολύσεις των 12 εργατών καθαριότητας από τις δομές της περιφέρειας.

 

Όπως αναφέρει ο κ. Σωτηριάδης η νέα διοίκηση του Κέντρου θα πρέπει να απαντήσει αν έχει την πρόθεση να προχωρήσει στη σύμβαση με ιδιώτη εργολάβο για την καθαριότητα των δομών γεγονός που θα ζημιώσει το Ελληνικό δημόσιο. 

 

«Εμείς όταν είχαμε αναλάβαμε τον Ιούνιο του 2015 το προσωπικό καθαριότητας ήταν από εργολάβους από ιδιωτικές επιχειρήσεις. Είμασταν το πρώτο κέντρο κοινωνικής πρόνοιας που προχώρησε στη σύναψη 12 συμβάσεων εργασίας αφού πρώτα τερματίσαμε τη συνεργασία με τους ιδιώτες», λέει ο κ. Σωτηριάδης. 

 

Τονίζει επίσης πως «Αυτή τη δυνατότητα μας την έδινε τροπολογία της προηγούμενης κυβέρνησης. Άλλωστε πριν προχωρήσουμε σε μια τέτοια απόφαση είχαμε εκπονήσει μια οικονομοτεχνική μελέτη κι είχαμε δει πως το δημόσιο κέρδιζε από αυτή τη διαδικασία. εξοικονομούσαμε περί τις 125.000 ευρώ ετησίως. 

 

Είχαμε εξασφαλίσει καλύτερες συνθήκες για τις εργαζόμενες και αυξημένες απολαβές. Από εκεί και πέρα κάθε χρόνο που έληγαν οι συμβάσεις τις ανανεώναμε και τον Μάρτιο του 2019 είχαμε πάρει την απόφαση να βγάλουμε προκήρυξη για 14 καθαρίστριες. Μια προκήρυξη που είχε πάρει την έγκριση του ΑΣΕΠ εξασφαλίζοντας τη διαφάνεια. 

 

Τον Σεπτέμβριο του 2019 βγήκαν τα προσωρινά αποτελέσματα τα οποία και υπέγραψα. Μετά από 18 μήνες την περασμένη Παρασκευή ενημερώθηκα ότι η νέα διοίκηση δεν έχει ανανεώσει τις συμβάσεις».

 

Ο πρώην πρόεδρος του Κέντρου τονίζει πως με την απόλυση των εργαζόμενων στην καθαριότητα προκύπτει ένα τεράστιο πρόβλημα καθώς εν μέσω πανδημίας το προσωπικό της καθαριότητας ειδικά στο Κέντρο Πρόνοιας είναι απαραίτητο. «Εδώ κι ένα χρόνο χάνεται τόσος κόσμος και την ίδια στιγμή, μία διοίκηση ενός Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου μένει χωρίς προσωπικό καθαριότητας», λέει.  

 

Όπως εξηγεί αυτή τη στιγμή το προσωπικό καθαριότητας στο Κέντρο Πρόνοιας είναι από κοινωφελή προγράμματα του ΟΑΕΔ τα οποία λήγουν και αυτά άρα κινδυνεύουν τα παραρτήματα να μείνουν χωρίς προσωπικό καθαριότητας. 

 

 

«Αν δεν έχουν χρήματα να το πουν εμείς είχαμε αφήσει γεμάτα τα ταμεία» 

 

«Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι γιατί η διοίκηση του Κέντρου ενώ γνώριζε ότι έληγαν οι συμβάσεις γιατί δεν προετοίμασε μια νέα προκήρυξη αρκετούς μήνες νωρίτερα ώστε να ολοκληρωθεί εγκαίρως η διαδικασία και να υπογραφούν οι συμβάσεις. 

 

Δεν υπήρχαν χρήματα; Αν δεν υπήρχαν οφείλει η διοίκηση να βγει και το απαντήσει αυτό. Κι αν δεν υπάρχουν χρήματα οφείλουν να πουν που πήγαν τα χρήματα. 

 

Εμείς όταν παραδώσαμε τη διοίκηση του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας τα ταμεία ήταν γεμάτα. 

 

Αυτό οφείλει η νέα πρόεδρος να μας το πει, αν υπάρχει πρόθεση από την κυβέρνηση της ΝΔ να επαναφέρει τους εργολάβους στο δημόσιο, οι οποίοι το ζημίωναν. Είναι κρίσιμα ερωτήματα και πρέπει να απαντηθούν. 

 

Μιλάμε για πάνω από 300 ανθρώπους με προβλήματα που δεν μπορούμε να τους αφήσουμε στο έλεος. Όμως μέσα σε αυτό βάζουμε και τους εργαζόμενους, δεν θα τους αφήσουμε απ’ έξω γιατί μιλάμε για την βιωσιμότητά τους. 

 

Ακόμα κι αν δεν πρόλαβαν να κάνουν τις συμβάσεις, αν και είχαν 18 μήνες να το πράξουν, γιατί δεν προχώρησαν σε παράταση των συμβάσεων; Τόσες και τόσες παρατάσεις έχουν γίνει μέχρι τώρα», καταλήγει ο κ. Σωτηριάδης.