Με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του κινήματος το Ποτάμι και Βουλευτή Β΄ Αθηνών Χάρη Θεοχάρη στην Κομοτηνή, ο πολιτευτής Καβάλας με το Ποτάμι Γιάννης Εριφυλλίδης έστειλε στον κύριο Θεοχάρη επιστολή στην οποία του εκθέτει συνοπτικά τα σημαντικότερα προβλήματα του νομού Καβάλας και ζητεί τη συνδρομή της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ποταμιού για την επίλυσή τους.

 

Αναλυτικά το περιεχόμενο της επιστολής έχει ως εξής:

 

«Αγαπητέ Χάρη,

 

Με αφορμή την ομιλία σου στη γειτονική Κομοτηνή, στην οποία λόγω ανειλημμένων επαγγελματικών υποχρεώσεων δεν μπορώ να παρευρεθώ, και σε συνέχεια της πρόσφατης συνάντησής μας στη Βουλή, θα ήθελα να σου εκθέσω συνοπτικά τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο νομός Καβάλας:

 

Νέο λιμάνι της Καβάλας «Φίλιππος Β΄»: η άμεση ολοκλήρωση των έργων επέκτασης του νέου λιμανιού και η σύνδεσή του με το σιδηροδρομικό δίκτυο είναι επιτακτική ανάγκη για την Καβάλα, αλλά και για ολόκληρη την ευρύτερη περιοχή. Σημειώνω ότι οι εργασίες για την κατασκευή του νέου λιμανιού ξεκίνησαν το 1990 και τα έργα συνεχίζονται σήμερα με τεράστια καθυστέρηση. Το νέο λιμάνι μπορεί και πρέπει να αποτελέσει την κύρια «εμπορική πύλη» της χώρας μας προς τα ανατολικά Βαλκάνια.

 

Στρατόπεδο Ασημακοπούλου: ένα χρόνιο πρόβλημα το οποίο και η νέα κυβέρνηση δεν φαίνεται να είναι διατεθειμένη να επιλύσει. Ένα δίκαιο αίτημα όλων των Καβαλιωτών οι οποίοι επιθυμούν την άμεση αξιοποίηση της έκτασης του παλιού στρατοπέδου. Οι πιέσεις προς το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας πρέπει να συνεχιστούν μέχρι να επιτευχθεί η παραχώρηση στο Δήμο Καβάλας όσο το δυνατόν μεγαλύτερου ποσοστού της έκτασης έτσι ώστε να αρχίσουν άμεσα τα έργα αξιοποίησής της.

 

Ακτοπλοϊκή σύνδεση Καβάλας - Θάσου: είναι πραγματικά αδιανόητο η αδιαφορία των αρμόδιων φορέων να έχει ως συνέπεια να μην έχει βρεθεί λύση για ένα ζήτημα πρωταρχικής σημασίας και για την Καβάλα και για τη Θάσο. Η εξασφάλιση τακτικής ακτοπλοϊκής σύνδεσης καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους είναι πολύ σημαντική για την καθημερινή ζωή των κατοίκων του νομού Καβάλας και ταυτόχρονα θα έχει ευεργετικές επιπτώσεις για τον τουρισμό τόσο της Καβάλας όσο και της Θάσου.

 

Πλατφόρμα LNG: βεβαίως και είμαστε υπέρ της εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων στον κόλπο της Καβάλας προς όφελος της ελληνικής οικονομίας, αλλά και της τοπικής κοινωνίας. Και είναι ιδιαίτερα θετικό το ότι οι εργασίες του πρώτου ελληνικού πλωτού γεωτρυπάνου στην περιοχή του Πρίνου αναμένεται να ξεκινήσουν πολύ σύντομα. Ωστόσο η κατασκευή πλωτής μονάδας υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην περιοχή μας, κατασκευή υψηλής επικινδυνότητας και με δυνητικά ανυπολόγιστες συνέπειες για το φυσικό περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής, δίκαια βρίσκει την τοπική κοινωνία αντίθετη και γι’ αυτό το λόγο τα σχέδια για την κατασκευή της πρέπει άμεσα να εγκαταλειφθούν.

 

Κτίριο του παλιού νοσοκομείου της Καβάλας: ένα κτίριο που κυριολεκτικά ρημάζει τα τελευταία χρόνια. Η αξιοποίησή του μπορεί να δώσει μεγάλη ώθηση στον τουρισμό της περιοχής μας και να δημιουργήσει εκατοντάδες θέσεις εργασίας.

 

Τουριστική κίνηση καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους: το ζήτημα αυτό βέβαια είναι άρρηκτα συνδεδεμένο και με το ζήτημα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης Καβάλας – Θάσου και το ζήτημα της αξιοποίησης του κτιρίου του παλιού νοσοκομείου. Οι προσπάθειες για τη θεσμοθέτηση δικαιώματος των Τούρκων υπηκόων για επίσκεψη στη χώρα μας με μέγιστη διάρκεια 72 ωρών χωρίς τη θέωρηση βίζας φαίνεται μάλλον να μην έχουν αποτέλεσμα, ωστόσο υπάρχουν πολλά άκομη μέτρα και στοχευμένες κινήσεις οι οποίες με τη βοήθεια όλων των αρμόδιων φορέων μπορούν να συνεισφέρουν στην τόνωση της τουριστικής κίνησης στην περιοχή μας. Είναι κρίμα μια πόλη με την ομορφιά και την ιστορία της Καβάλας, ένα νησί τόσο μαγευτικό όπως είναι η Θάσος, ένας νομός με τεράστιες δυνατότητες τουριστικής αξιοποίησης, να μην έχουν ακόμη καθιερωθεί ως σημαντικοί τουριστικοί προορισμοί σε διεθνές επίπεδο. 

 

Ανεργία: ασφαλώς το πρόβλημα αυτό δεν είναι «θλιβερό προνόμιο» μόνο της περιοχής μας, ωστόσο ο νομός Καβάλας έχει ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας σε ολόκληρη την Ελλάδα και η κατάσταση ιδιαίτερα για τους νέους ανθρώπους είναι ασφυκτική. Τρόπος για την επίλυση αυτού του προβλήματος υπάρχει και είναι μόνο ένας: να επιλύσουμε ένα ένα τα προβλήματα τα οποία προηγουμένως συνοπτικά προσπάθησα να εκθέσω στην παρούσα επιστολή.

 

Στον αγώνα για την επίλυση αυτών των προβλημάτων η Καβάλα χρειάζεται συμμάχους. Μπορεί σήμερα η Καβάλα να μην εκπροσωπείται στη Βουλή με βουλευτή από το Ποτάμι, κάτι το οποίο ακράδαντα πιστεύω ότι θα αλλάξει στις επόμενες εκλογές, όποτε αυτές γίνουν, ωστόσο μέχρι τότε, και πιστεύω ότι στο αίτημά μου αυτό εκφράζω τη συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μου, ζητώ και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ποταμιού να είναι αρωγός στις προσπάθειές μας. Μπορεί παραδοσιακά ο κάθε βουλευτής να ενδιαφέρεται περισσότερο για τα προβλήματα της εκλογικής του περιφέρειας, ωστόσο και αυτό πρέπει να είναι κάτι το οποίο το Ποτάμι πρέπει να μπει μπροστά και να αλλάξει: περιμένω από όλους τους βουλευτές του Ποταμιού να βοηθήσουν όσο μπορούν για την επίλυση των προβλημάτων της περιοχής μας, να μπορούμε να βασιστούμε ότι θα είναι στη Βουλή για να διεκδικήσουν και την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων των κατοίκων του νομού Καβάλας.

 

Για το σκοπό αυτό παρακαλώ πολύ η παρούσα επιστολή να προωθηθεί από τους συνεργάτες σου και στην Πολιτική Υπεύθυνη Υποδομών και Μεταφορών Νίκη Φούντα, στον Πολιτικό Υπεύθυνο Ναυτιλίας Σπύρο Δανέλλη, στην Πολιτική Υπεύθυνη Τουρισμού Χριστίνα Ταχιάου, στην Πολιτική Υπεύθυνη Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Χλόη Βλασσοπούλου, στον Πολιτικό Υπεύθυνο Περιβάλλοντος Κίμωνα Χατζημπίρο, στον Πολιτικό Υπεύθυνο Άμυνας Γιώργο Χατζηθεοφάνους και στην Πολιτική Υπεύθυνη Εργασίας Αντιγόνη Λυμπεράκη.

 

Με θερμούς χαιρετισμούς,

Γιάννης Εριφυλλίδης

Πολιτευτής Καβάλας με το Ποτάμι»