Τουρκικό δικαστήριο αθώωσε την Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2020 τον επιχειρηματία και ακτιβιστή Osman Kavala και άλλους οκτώ κατηγορούμενους μετά από μια μακρά και αμφιλεγόμενη δίκη σχετικά με τις διαδηλώσεις "Gezi Park" του 2013. Τα 9 άτομα είχαν κατηγορηθεί ότι προσπάθησαν να ανατρέψουν την κυβέρνηση. 

 

Ο Καβαλά ήταν φυλακισμένος για περισσότερα από δύο χρόνια και η υπόθεσή του αποτέλεσε αντικείμενο σκλήρης κριτικής από πολλές χώρες για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία. 

 

Ο δικαστής δήλωσε ότι «δεν υπήρχαν αρκετά συγκεκριμένα αποδεικτικά στοιχεία» κατά των υπόπτων.

 

Υπενθυμίζεται ότι τον Δεκέμβριο, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχε ζητήσει την άμεση απελευθέρωση του Οσμάν Καβαλά, λέγοντας ότι δεν υπήρχε εύλογη υποψία ότι είχε διαπράξει αδίκημα.

 

Για την ιστορία, οι διαδηλώσεις του 2013 ξεκίνησαν αρχικά ως μια διαδήλωση εναντίον της καταστροφής ενός από τους τελευταίους χώρους πρασίνου στην Κωνσταντινούπολη, αλλά γρήγορα μετατράπηκαν σε μορφή αντίστασης στην κυριαρχία του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Περισσότερα από τρία εκατομμύρια άτομα συμμετείχαν στις διαδηλώσεις σε ολόκληρη τη χώρα.

 

Ο Καβαλά ήταν πρόεδρος του ιδρύματος Anadolu Kultur (Anatolian Culture), ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού που ιδρύθηκε το 2002 και έχει σκοπό να «αναπτύξει αμοιβαία κατανόηση και διάλογο και να ξεπεράσει τις περιφερειακές διαφορές και προκαταλήψεις» στην Τουρκία και την ευρύτερη περιοχή.

 

Έχει επανειλημμένα κατηγορηθεί ότι έχει συνδέσμους με τον γεννημένο στην Ουγγαρία χρηματοδότη Τζορτζ Σόρος, ο οποίος θεωρείται από ορισμένες κυβερνήσεις υποκινητής αναταραχών για την προώθηση της «παγκοσμιοποιημένης» πολιτικής.

 

Ο Οσμάν Καβαλά δηλώνει «Καβαλιώτης». Ο παππούς και ο πατέρας του είχαν γεννηθεί και ζήσει στην Καβάλα. Ήταν καπνέμποροι. Ο ίδιος γεννήθηκε στο Παρίσι και ζει στην Τουρκία.

 

Τον Σεπτέμβριο του 2017, ο Οσμάν Καβαλά ως επίτιμο μέλος του Ινστιτούτου Κοινωνικών Κινημάτων και Ιστορίας Καπνού Καβάλας, είχε υπογράψει πρωτόκολλο συνεργασίας με τον Δήμο Καβάλας για τους Δρόμους του Καπνού.