Πολλοί περισσότεροι αναμένεται να είναι φέτος οι νέοι φοιτητές που θα περάσουν στο ΤΕΙ της Καβάλας αλλά μένει να φανεί πόσοι από αυτούς θα έρθουν να κατοικήσουν μόνιμα στην πόλη. Ο αριθμός των εισακτέων στα τμήματα του ΤΕΙ στην Καβάλα έχει αυξηθεί κατά 72% μέσα στην τελευταία διετία.

Με βάση τις λίστες με τον αριθμό των εισακτέων ανά τμήμα ΑΕΙ και ΤΕΙ που έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Παιδείας, στο ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης αναμένονται 1.775 νέοι φοιτητές. Από τις θέσεις αυτές, οι 1.320 είναι στα 6 τμήματα που εδρεύουν στην Καβάλα, οι 255 είναι στα 2 τμήματα της Δράμας και οι 200 στο τμήμα του Διδυμοτείχου.

 

Κάθε χρόνο και περισσότερες θέσεις

Στο σύνολο του ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, οι θέσεις των εισακτέων αυξήθηκαν αρχικά από το 2013 στο 2014 κατά 22%. Από πέρυσι σε σχέση με φέτος, αυξάνονται επιπλέον 27%. Αθροιστικά, από το 2013 έως το 2015, οι εισακτέοι στο σύνολο του ΤΕΙ αυξήθηκαν κατά 54%.

Ειδικά για τα τμήματα της Καβάλας, η αύξηση από το 2013 στο 2014 ήταν κατά 33%, ενώ από πέρυσι έως φέτος η αύξηση είναι επιπλέον 29%. Αθροιστικά, από το 2013 έως το 2015, η αύξηση των νέων εισακτέων στα τμήματα του ΤΕΙ στην πόλη της Καβάλας φτάνει το 72%.

 

Η αύξηση δεν αφορά την Δράμα και το Διδυμότειχο

Στο τμήμα που στεγάζεται στο Διδυμότειχο, οι θέσεις των εισακτέων είναι 200, όσες και πέρυσι ενώ στα δύο τμήματα της Δράμας οι νέες θέσεις φέτος είναι 255, έναντι 300 πέρυσι.

 

Η Καβάλα παίρνει τη μερίδα του λέοντος από τις νέες θέσεις ΤΕΙ

Πανελλαδικά, φέτος σε σχέση με πέρυσι, ο αριθμός των εισακτέων στα ΑΕΙ μειώθηκε κατά 2.535 θέσεις ενώ ο αριθμός των εισακτέων στα ΤΕΙ όλης της χώρας αυξήθηκε κατά 575. Φαίνεται ότι το ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης πήρε τη μερίδα του λέοντος από την αύξηση των θέσεων στα ΤΕΙ.

 

Οι θέσεις των φετινών εισακτέων

Αναλυτικά, στο ΤΕΙ Καβάλας οι θέσεις των εισακτέων, δηλαδή των νέων φοιτητών που θα περάσουν φέτος είναι οι εξής: στο τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων 320 θέσεις, στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών 220 θέσεις, στο τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής 280 θέσεις, στο τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής 160 θέσεις, στο τμήμα Μηχανικών Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου (με την ομώνυμη κατεύθυνση) 170 θέσεις και στο τμήμα Μηχανικών Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου με εισαγωγική κατεύθυνση Μηχανολόγων Μηχανικών άλλες 170 θέσεις. Στο παράρτημα του ΤΕΙ Αν.Μακεδονίας και Θράκης στη Δράμα φέτος υπάρχουν 145 θέσεις εισακτέων στο τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος και 110 θέσεις στο τμήμα Οινολογίας και Τεχνολογίας Ποτών. Τέλος, στο παράρτημα του ΤΕΙ στο Διδυμότειχο φέτος ορίστηκαν 200 θέσεις στο τμήμα Νοσηλευτικής.

 

«Νέοι εισακτέοι» δεν σημαίνει και «μόνιμοι κάτοικοι»

Αυτά που μένουν να φανούν είναι κυρίως δύο πράγματα: Αφενός αν θα καλυφθούν όλες οι θέσεις που όρισε το Υπουργείο Παιδείας, δεδομένου ότι υπάρχει περίπτωση ορισμένα τμήματα χαμηλής ζήτησης να μην δηλωθούν από τους υποψήφιους φοιτητές. Αφετέρου αν θα εγγραφούν στην Καβάλα όλοι οι επιτυχόντες και ιδιαίτερα αν θα έρθουν να φοιτήσουν κανονικά, αν δηλαδή θα γίνουν μόνιμοι κάτοικοι της πόλης για τη διάρκεια των σπουδών τους.

Το πρόβλημα που παρατηρείται στο ΤΕΙ Καβάλας την τελευταία τουλάχιστον δεκαετία και το οποίο βαίνει διαρκώς επιδεινούμενο, είναι η μεγάλη «απόσταση» του αριθμού των εγγεγραμμένων φοιτητών με τον αριθμό των ενεργών φοιτητών…

 

Δείτε αναλυτικά στοιχεία των νέων εισακτέων κάθε χρονιάς