γράφει ο 

Τάσος Αποστολίδης

 

Όταν η αστυνομία ερευνούσε την «ληστεία της χρονιάς» σε χρηματοκιβώτιο της εταιρίας σεκιούριτι στον Αμυγδαλεώνα, 11 μήνες πριν, στο kavalanews.gr είχαμε γράψει ότι η εξιχνίαση θα καθυστερήσει αρκετά. Δεν είχε συλληφθεί κανείς αλλά την ίδια ώρα όλοι θεωρούνταν ύποπτοι. 

 

To Casa de Badem είχε τρωτά σημεία

 

Η «τέλεια ληστεία» ή το «Casa de Badem» όπως σατιρικά σχολιαζόταν στα social media, είχε τελικά ορισμένα τρωτά σημεία. Αν και το ένα σχεδόν έτος που πέρασε για την εξιχνίαση, είναι ενδεικτικό του πόσο καλά οργανωμένη ήταν η ληστεία. 

 

Ο συνεργός από την Αθήνα 

 

Οι έρευνες δεν σταμάτησαν ποτέ και δεν έχουν σταματήσει ούτε και τώρα. Άλλωστε αναζητείται ο συνεργός από τα κεντρικά της εταιρίας σεκιούριτι στην Αθήνα, με τη βοήθεια του οποίου παρακάμφθηκαν όλα τα πρωτόκολα ασφαλείας, οι κλειδάριθμοι για το άνοιγμα του χρηματοκιβωτίου και λοιπές ασφαλιστικές δικλείδες

 

Η έφοδος στα Αμισιανά 

 

Το πρωί της Πέμπτης, μεγάλη αστυνομική δύναμη έκανε έφοδο σε επιχείρηση εμπορίας και επισκευής αυτοκινήτων στα Αμισιανά. Σύντομα εμφανίστηκε και μπουλντόζα που άρχισε να σκάβει ψάχνοντας… θαμμένα χρήματα στο έδαφος. 

 

Οι πρώτοι συλληφθέντες

 

Ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης έχει πνευματική συγγενική σχέση με στέλεχος της εταιρίας σεκιούριτι όπου είχε σημειωθεί η ληστεία τον Ιανουάριο του 2019. Και οι δύο συνελήφθησαν και ανακρίθηκαν από την αστυνομία. Φαίνεται ότι είτε αυτοί, είτε συγγενείς τους, τελικά λύγισαν κι έδωσαν στοιχεία

 

Τους παρακολουθούσαν για μήνες 

 

Η αστυνομία τους παρακολουθούσε εδώ και μήνες. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην επιχείρηση πήγαιναν αστυνομικοί για επισκευές τα υπηρεσιακά ή ιδιωτικά τους οχήματα. Κάπως έτσι έγινε μια πρώτη, στενή παρακολούθηση, χωρίς να κινηθούν υποψίες. 

 

Οι τακτικές επισκέψεις κίνησαν υποψίες

 

Το στέλεχος της εταιρίας σεκιούριτι επισκεπτόταν την επιχείρηση αυτή πολύ τακτικά, ίσως παραπάνω από όσο δεν θα κινούσε υποψίες. Πληροφορίες αναφέρουν ότι βρισκόταν εκεί σχεδόν καθημερινά. 

 

Έρευνες σε όλη την Καβάλα 

 

Εκτός από τους δύο βασικούς υπόπτους, προσήχθησαν πολλοί κοντινοί συγγενείς και ανακρίθηκαν για ώρες, αφού η αστυνομία προσπάθησε να εντοπίσει πιθανούς συνεργούς αλλά να λάβει και πληροφορίες για το που ήταν κρυμμένα τα κλοπιμαία (όσα εν πάσει περιπτώσει δεν έχουν ξοδευτεί ακόμη). 

 

Κορυφή του παγόβουνου η έρευνα στα Αμισιανά

 

Άλλωστε από την πρώτη στιγμή, του ελέγχου στην επιχείρηση των Αμισιανών, διεξάγονταν ταυτόχρονες έρευνες σε πολλά σημεία, σε σπίτια και ιδιοκτησίες συγγενικών και φιλικών προσώπων των δύο βασικών υπόπτων. Αυτό που συνέβαινε στα Αμισιανά ήταν η κορυφή του παγόβουνου στις αστυνομικές έρευνες. 

 

Ο σάκος με τα 500 χιλιάρικα 

 

Σε πρώτη φάση η έρευνα της αστυνομίας ήρθε μπροστά σε ένα σάκο με 500.000€ σε χαρτονομίσματα των 50€ και 100€ που ήταν κρυμμένα μέσα σε μια καταπακτή (φρεάτιο). Ήταν η πρώτη πολύ αξιόλογη πληροφορία που είχε λάβει η αστυνομία από τις ανακρίσεις υπόπτων και η επαλήθευση έγινε άμεσα. 

 

Ακολούθησε το σκάψιμο της μπουλντόζας στο οικόπεδο της μάντρας αυτοκινήτων, από το πρωί έως το βράδυ της Πέμπτης. Ωστόσο δεν έφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα αφού τα ευρήματα υπολείπονταν πολύ από τα 4,2 εκ. ευρώ που είχαν κλαπεί στις αρχές του χρόνου. 

 

Που βρέθηκαν τα περισσότερα χρήματα 

 

Στην πορεία των ανακρίσεων φαίνεται ότι κάποιος έδωσε με μεγαλύτερη ακρίβεια το σημείο που είχαν κρυφτεί (τα περισσότερα) χρήματα. Επρόκειτο για έναν μεταλλικό οικίσκο (αποθήκη) ακριβώς πίσω από το σημείο όπου έσκαβε η μπουλντόζα. Εκεί βρέθηκαν πολλά χρήματα σε σάκους, τα οποία εντόπισε η αστυνομία και τα κατάσχεσε. 

 

Το ποσό και πάλι υπολείπεται από αυτό που κλάπηκε αλλά η αστυνομία είναι αισιόδοξη ότι θα εξιχνιάσει πλήρως την υπόθεση έως το βράδυ της Παρασκευής 20 Δεκεμβρίου. Η έρευνα όμως θα συνεχιστεί γιατί εδώ δεν πρόκειται για μια υπόθεση που χειρίστηκαν ως δράστες μόνο δύο άτομα. 

 

Τι οδήγησε στην τελική εντολή για έφοδο 

 

Η αστυνομία είχε ήδη από καιρό συγκεντρώσει επαρκή στοιχεία για να προχωρήσει σε έφοδο. Έλειπε όμως κάτι. Δεν είχε ξοδευτεί (εμφανώς τουλάχιστον) χρήμα από την ληστεία. 

 

Πριν λίγες ημέρες ωστόσο άρχισαν να γίνονται αγορές μεσαίας αξίας, όπως ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, σε επιχείρηση της περιοχής. 

 

Σε αυτές τις συναλλαγές φαίνεται ότι εντοπίστηκαν αριθμοί χαρτονομισμάτων που είχαν συσχετιστεί με τη ληστεία. Πρόκειται για χρήματα «χαρτογραφημένα» πριν τη ληστεία, που προέρχονταν από σειρές χαρτονομισμάτων που διακινούν οι τράπεζες. 

 

Επίσης υπάρχουν πληροφορίες ότι εις εκ των δραστών αγόρασε αεροπορικά εισιτήρια για πολύ μακρινό ταξίδι και υπήρχαν φόβοι για διαφυγή κατά την περίοδο των εορτών. Έτσι επισπεύθηκε η έφοδος.