Για ασυνέπεια λόγων και έργων και εξαπάτηση του ελληνικού λαού έκανε λόγο η βουλευτής Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ, Τάνια Ελευθεριάδου στην ομιλία της στην ολομέλεια της Βουλής με θέμα το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Σημείωσε ότι οι περιβόητες φοροελαφρύνσεις για την μεσαία τάξη είναι ύψους 2 μέχρι 20 ευρώ μηνιαίως, ενώ σε πολλές περιπτώσεις η ελάφρυνση είναι μηδενική. Από την άλλη, όσοι έχουν εισοδήματα πάνω των 100.000 ευρώ είναι οι κερδισμένοι του νομοσχεδίου.

 

Σε ό,τι αφορά τις μειώσεις φόρου για τις επιχειρήσεις, η κ. Ελευθεριάδου ξεκαθάρισε ότι από τα 616 εκ. ευρώ που εγγράφονται στον προϋπολογισμό του 2020,  το 80% του οφέλους αφορά μόνο έξι χιλιάδες επιχειρήσεις, δηλαδή το 2,5% των ελληνικών επιχειρήσεων. «Στην περιφέρεια μου πιστεύω ότι η φοροελάφρυνσή σας αφορά τρεις με τέσσερις επιχειρήσεις που θα έχουν κάποιο υπολογίσιμο όφελος, που θα τους αλλάξει την οικονομική τους πορεία», συμπλήρωσε.

 

Πρόσθεσε ότι το μέτρο μείωσης του συντελεστή φορολόγησης μερισμάτων από 10% σε 5% αφορά το 10% των ελληνικών επιχειρήσεων και διευκολύνει μόνο την αναδιανομή εισοδημάτων μεταξύ των μετόχων. Όπως και το μέτρο του παγώματος του ΦΠΑ στην οικοδομή, καθώς αφορά όσους μπορούν να χτίσουν πάνω από μία κατοικία, καθώς στην πρώτη κατοικία δεν υπάρχει ΦΠΑ, ενώ, πρόσθεσε και την ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων, η οποία αναφέρει ότι «οι εργολάβοι έχουν ήδη πληρώσει τον ΦΠΑ και για να τον πάρουν πίσω θα αυξήσουν τις εμπορικές αξίες των ακινήτων». 

 

«Είναι ταξική η διαφορά μεταξύ μας, την οποία δεν έχετε διάθεση να την ξεπεράσετε, όπως αποδεικνύεται σε κανένα νομοσχέδιο σας» κατέληξε. 

Δείτε το βίντεο από την ομιλία