γράφει ο 

Τάσος Αποστολίδης

 

Η Καβάλα δικαίως διατηρεί τον τίτλο της πόλης με τα ακριβά ακίνητα. Αυτό προκύπτει από τα πολύ αναλυτικά στατιστικά στοιχεία της ιστοσελίδας “spitogatos” η οποία αποτελεί την Νο1 πηγή αναζήτησης ακινήτων σε όλη τη χώρα

 

Η ιστοσελίδα παρουσιάζει δύο διαφορετικούς τύπους δεδομένων για κάθε περιοχή. Τον μέσο όρο τιμών ενοικίασης ή πώλησης (με τιμές ανά τ.μ.) για κατοικίες και τον δείκτη SPI (εξηγούμε παρακάτω) ο οποίος παρουσιάζει έναν αριθμό αναφοράς για σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια αλλά και με την υπόλοιπη χώρα. Ο δείκτης αυτός μάλιστα έχει δεδομένα τόσο για κατοικίες όσο και για επαγγελματική στέγη, οικόπεδα και αγροτεμάχια

 

 

ΔΕΙΤΕ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΙΝΑΚΕΣ

 

 

Σύμφωνα με τον «Σπιτόγατο», ο μέσος όρος της τιμής αγοράς ακινήτου στην Καβάλα είναι πάνω από τα 1.000€ ανά τετραγωνικό μέτρο ενώ στις ενοικιάσεις σπιτιών, ο μέσος όρος ανά τετραγωνικό μέτρο στην Καβάλα είναι τα 5€. 

 

 

Οι ακριβότερες κατοικίες σε όλη τη βορειοανατολική Ελλάδα

 

Η Καβάλα είναι η ακριβότερη περιοχή για αγορά κατοικίας σε όλη τη βορειοανατολική Ελλάδα (1.091€ / τ.μ.). Με άλλα λόγια, η μέση τιμή για αγορά μιας κατοικίας 100 τ.μ. είναι 109.100€. 

 

Ακολουθεί ο Έβρος (1.000€), η Ροδόπη (897€), η Ξάνθη (845€), οι Σέρρες (664€) και η Δράμα (620€). 

 

Οι τιμές αγοράς κατοικιών στην Καβάλα, κατά το Γ΄τρίμηνο του 2019, σημείωσαν αύξηση κατά 1,3% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2018. Αντίστοιχες αυξητικές τάσεις καταγράφονται και στην Ξάνθη, όπου οι τιμές των ακινήτων σταδιακά αυξάνονται. 

 

Σχεδόν όλες οι περιοχές καταγράφουν αύξηση, πλην του Έβρου που έχει στασιμότητα στις τιμές και της Δράμας όπου καταγράφηκε «βουτιά» στις τιμές των ακινήτων κατά 11,4%

 

…αλλά με φθηνότερα ενοίκια από τη Θράκη; 
 

Σε επίπεδο ενοικιάσεων, ακριβότερη περιοχή φαίνεται ο Έβρος (5,69€ / τ.μ.) και ακολουθούν η Ροδόπη (6€), η Ξάνθη (5,33€) με την Καβάλα να βρίσκεται στην 4η θέση μεταξύ των 6 πόλεων (5€/τ.μ.). 

 

Η Καβάλα μπορεί στα στοιχεία αυτά να εμφανίζεται φθηνότερη στα ενοίκια από τη Θράκη, ωστόσο παρουσιάζει τη μεγαλύτερη αύξηση τιμών σε σχέση με πέρυσι (+8%). Πάντως αυξητικά κινούνται οι τιμές και στις υπόλοιπες πόλεις. 

 

Στη Δράμα «εξαφανίστηκαν» τα ενοικιαστήρια 

 

Οι Σέρρες φαίνεται ότι έχουν τα φθηνότερα ενοίκια (4€/τ.μ.) ωστόσο δεν υπάρχουν καθόλου τιμές για τη Δράμα στα στατιστικά. Άλλωστε στην ιστοσελίδα του «Σπιτόγατου» εμφανίζεται όλη η περιοχή της Δράμας μόλις με 4 κατοικίες προς ενοικίαση, γεγονός ενδεικτικό της μεγάλης έλλειψης ακινήτων και του έντονου κοινωνικού προβλήματος σε μία πόλη που δεν μαστίζεται από φαινόμενα όπως το airnnb όσο η Καβάλα ή άλλες περιοχές. 

 

 

Στους πίνακες που θα βρείτε στο τέλος του κειμένου φαίνονται οι τιμές κατοικιών (πωλήσεις, ενοικιάσεις) ανά νομό, για όσες περιοχές της χώρας υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία. 

 

 

Διαφορετικά ευρήματα στον δείκτη SPI

 

Πέρα από τον μέσο όρο τιμών ανά νομό, ο «Σπιτόγατος» χρησιμοποιεί και τον δείκτη SPI (Spitogatos Property Index) που αποτυπώνει την πορεία και τις τάσεις των τιμών προσφοράς και προσφέρεται αποκλειστικά για συγκριτικές αναλύσεις. Ο Δείκτης αυτός προκύπτει από την τεράστια βάση δεδομένων της ιστοσελίδας. 

 

τιμή αναφοράς: 10.000

Ο αριθμός στον δείκτη δεν αντιπροσωπεύει τιμές ακινήτων σε ευρώ αλλά λειτουργεί ως ένα στατιστικό μέτρο της μεταβολής, χρησιμοποιώντας ως εκκίνηση (βάση) τη μέση τιμή κατοικιών σε όλη την Ελλάδα το 2011, η οποία βρίσκεται στις 10.000 μονάδες. Με βάση την τιμή αυτή υπολογίζεται η μεταβολή ανά έτος και η σύγκριση της κάθε περιοχής με άλλες περιοχές της χώρας. 

 

10% πάνω τα ενοίκια στην Καβάλα

σπιτιών – επαγγελματικών χώρων σε σχέση με πέρυσι

 

 

Πωλήσεις επαγγελματικών χώρων στην Καβάλα

4.516 μονάδες 

 

Ο χαμηλότερος δείκτης από το 2011 έως σήμερα. Κάθε χρόνο παρουσιάζει πτώση στο νομό, με εξαίρεση μια πολύ μεγάλη αύξηση (27,5%) το 2013. 

 

Πωλήσεις κατοικιών στην Καβάλα 

4.921 μονάδες 

 

Ο δείκτης αυτός ήταν από το 2012 σε διαρκή πτώση. Άρχισε να αυξάνεται το 2018 (2,9%) και φέτος συνεχίζει (1,9% έως το Νοέμβρη). 

 

Πωλήσεις οικοπέδων και αγροτεμαχίων 

289 μονάδες

 

Στο spitogatos υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για το νομό Καβάλας από το 2015. Γενικά παρατηρείται πτωτική πορεία με εξαίρεση μια οριακή αύξηση το 2017.  

 

Ενοικιάσεις επαγγελματικών χώρων 

8.861 μονάδες 

 

Αύξηση 10,8% σε σχέση με το 2018, τελευταία φορά που παρατηρήθηκε αξιόλογη αύξηση ήταν το 2014 (14,3%) έχοντας όμως προηγηθεί μια χρονιά με μεγάλη «βουτιά» της τάξης του 24% (το 2013 σε σχέση με το 2012). 

 

Ενοικιάσεις κατοικιών 

7.496 μονάδες 

 

Αύξηση 10% σε σχέση με το 2018. Είναι η τρίτη χρονιά συνεχιζόμενης αύξησης. Οι τιμές κάθε χρόνο έπεφταν από το 2011 έως το 2017 με εξαίρεση το 2014 (αύξηση 2,9%). 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΓΡΑΦΗΜΑΤΑ & ΤΟΥΣ ΠΙΝΑΚΕΣ