Ο δήμαρχος Καβάλας και ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ δεν λένε όλη την αλήθεια στους δημότες για τα 30 ευρώ που ζητάει η δημοτική επιχείρηση για την επικαιροποίηση των στοιχείων των καταναλωτών.

 

Για την πλήρη και έγκυρη ενημέρωση των δημοτών, η παράταξή μας Ο ΤΟΠΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ κάνει σαφές ότι:

 

· εμείς καταψηφίσαμε τον Δεκέμβριο του 2018 την τιμολογιακή πολιτική της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής, μαζί και την επιβολή εγγύησης επί της κατανάλωσης νερού στα 100 ευρώ. Αντίθετα, ο σημερινός Δήμαρχος συμφώνησε με την πολιτική της κ. Τσανάκα. Ας μην προσπαθεί λοιπόν ο κ. Μουριάδης να μας βάλει όλους «στο ίδιο τσουβάλι». Δεν είμαστε όλοι το ίδιο.

   

η διοίκηση του Δήμου και της ΔΕΥΑΚ αποφάσισε ΜΟΝΗ ΤΗΣ και ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ να υποχρεώσει τους δημότες να πληρώσουν 30 ή 100 ευρώ για την επικαιροποίηση των στοιχείων τους.

 

η πλειοψηφία των παρατάξεων της αντιπολίτευσης αναγκάσαμε τον Δήμαρχο και τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΚ να ανακαλέσουν την απόφαση αυτή και να φέρουν νέα απόφαση που δε θα υποχρεώνει τους δημότες να πληρώνουν κάποιο ποσό για την επικαιροποίηση των στοιχείων τους.

 

αν συνεχίζει η ΔΕΥΑΚ να εισπράττει οποιοδήποτε ποσό από τους δημότες για την επικαιροποίηση των στοιχείων τους, χωρίς να έχει την έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου, αυτό είναι μονομερής ενέργεια του Δημάρχου Καβάλας και του Προέδρου της ΔΕΥΑΚ. 

 

η μη είσπραξη των εγγυήσεων είναι διαχρονική ευθύνη των διοικήσεων του Δήμου και της ΔΕΥΑΚ. Οι δημότες, ενώ δεν έχουν καμία ευθύνη, καλούνται τώρα να πληρώσουν αναδρομικά «τα σπασμένα» με το πρόσχημα της επικαιροποίησης στοιχείων.

 

η εγγύηση επί της κατανάλωσης νερού είναι ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ της ΔΕΥΑΚ σε βάρος δημοτών και επαγγελματιών. Μάλιστα, είναι ΔΑΝΕΙΚΑ ΚΑΙ ΑΓΥΡΙΣΤΑ, αφού ένα μικρό μέρος των συμπολιτών μας θα καταλήξουν να λάβουν πίσω την εγγύηση.

 

·         με βάση τα παραπάνω, ο Δήμαρχος και ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ δεν μπορούν να εμποδίζουν τους δημότες να κάνουν ρύθμιση οφειλών με το μέτρο των 100 δόσεων που προβλέπει ο Ν. 4611/2019. Στερούν έσοδα από τη ΔΕΥΑΚ που κινδυνεύει να μην τα εισπράξει ποτέ. Κατά συνέπεια το υποτιθέμενο «ενδιαφέρον» τους για την εξυπηρέτηση των δημοτών είναι «κούφια λόγια»!

 

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ:

 

την κατάργηση της εγγύησης από τις χρεώσεις της ΔΕΥΑΚ, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, καθώς μάλιστα δε θεωρείται πόρος από το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τις ΔΕΥΑ της χώρας και αποτελεί αντικίνητρο για τους καταναλωτές να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.

 

Καταλήγοντας, θεωρούμε ότι αν η διοίκηση του Δήμου ενδιαφέρεται να διασωθεί η ΔΕΥΑΚ, οφείλει να καταθέσει στο Δημοτικό Συμβούλιο ένα ολοκληρωμένο σχέδιο εξυγίανσής της και περαιτέρω ανάπτυξής της. 

 

 

Για την Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση

“Ο ΤΟΠΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ”

Ο Επικεφαλής

Μάκης Παπαδόπουλος

Δημοτικός Σύμβουλος Καβάλας