Ερώτηση προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος, Εσωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης για τις καταστροφές που προκλήθηκαν από τις πρόσφατες έντονες βροχοπτώσεις στο νησί της Θάσου κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Δελής και Λεωνίδας Στολτίδης. 

 

 

Συγκεκριμένα στην ερώτηση αναφέρονται τα εξής: 

 

 

Θέμα: Καταστροφές εξαιτίας δυνατών βροχοπτώσεων στη νήσο Θάσο. 

 

Οι δυνατές βροχοπτώσεις, 21 & 22/11/2019 και 25 & 26/11/2019, που έπληξαν τη Θάσο, είχαν ως αποτέλεσμα να προκληθούν, γι’ ακόμη μια φορά, σοβαρά προβλήματα και μεγάλες καταστροφές στις υποδομές του νησιού, στο οδικό του δίκτυο, σε σπίτια, επιχειρήσεις και καλλιέργειες.

 

 Τα πλημμυρικά φαινόμενα προκλήθηκαν λόγω της έλλειψης των απαραίτητων αντιπλημμυρικών έργων. Οι μεγαλύτερες ζημιές εντοπίζονται κύρια στις κοινότητες Παναγίας, Ποταμιάς, Θάσου, Πρίνου, Μαριών, Λιμεναρίων, και Θεολόγου του Δήμου Θάσου, περιοχές οι οποίες και κηρύχτηκαν σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας.

 

Ενδεικτικό του μεγέθους της καταστροφής είναι και η άμεση μεταφορά, στο νησί, κλιμακίων βαρέων μηχανημάτων του Στρατού προς αντιμετώπιση των συνεπειών των πλημμυρών, μετά και το αντίστοιχο αίτημα  συνδρομής μέσων που απέστειλε, προς τις αρμόδιες αρχές, ο Δήμος λόγω της αδυναμίας να ανταποκριθεί με ίδια μέσα.

 

Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που οι κάτοικοι της Θάσου έρχονται αντιμέτωποι με πλημμύρες εξαιτίας των καιρικών φαινομένων, αφού όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις καθώς και η σημερινή της ΝΔ δεν θέλησαν και δεν θέλουν να διαθέσουν τους αναγκαίους πόρους ώστε να μελετηθούν, να σχεδιαστούν και να κατασκευαστούν τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας. Έργα ζωτικής σημασίας για την προστασία των ανθρώπων, των δασών, του περιβάλλοντος.

 

Αντίθετα η εκάστοτε κυβέρνηση και η Τοπική Διοίκηση (Δήμος και Περιφέρεια) αρκούνται σε κάποιες επιμέρους αποκαταστάσεις- «μπαλώματα» μέχρι να έρθει η επόμενη βροχόπτωση.

 

Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί, σε ποιες επείγουσες ενέργειες  θα προβεί η κυβέρνηση για:

 

·    Να γίνει άμεσα η ολοκλήρωση της καταγραφής των ζημιών που έχουν υποστεί οι λαϊκές περιουσίες και αυτές να αποζημιωθούν στο 100%. 

·    Να αποζημιωθούν στο ακέραιο οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι των οποίων οι κτιριακές υποδομές, το ζωικό και το φυτικό κεφάλαιο υπέστησαν ζημιές. 

·    Να παγώσουν τα χρέη σε εφορία, ΟΑΕΕ, τράπεζες χωρίς προσαυξήσεις και τόκους για τους πληγέντες. Να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατάσχεσης. 

·    Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για τους πληγέντες.

·    Να ελεγχθούν όσα κτίρια, κατοικίες κλπ ήταν δίπλα στα πλημμυρισμένα ρέματα για τη στατική τους επάρκεια.

·    Να γίνει άμεση και πλήρη αποκατάσταση όλων των καταστροφών στις υποδομές με σύγχρονες προδιαγραφές.

·    Να δοθεί η αναγκαία κρατική χρηματοδότηση στο Δήμο Θάσου προκειμένου να καλύψει τις έκτακτες ανάγκες και οικονομικές υποχρεώσεις που προέκυψαν (πχ, διαμονή και σίτιση των στρατιωτικών στελεχών και των δυνάμεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που ήρθαν προς ενίσχυση της δύναμης του Πυροσβεστικού κλιμακίου Θάσου, προμήθεια των αναγκαίων καυσίμων για τη συνεχή λειτουργία των μηχανημάτων του Στρατού, ναύλωση πλοίων της πορθμειακής γραμμής για τη μετάβαση των βυτίων του στρατού για τον ανεφοδιασμό των οχημάτων, κλπ).

·    Να δοθεί γενναία κρατική χρηματοδότηση για την σχεδιασμό, μελέτη και κατασκευή των απαιτούμενων αντιπλημμυρικών έργων θωράκισης της νήσου Θάσου και να προχωρήσει η άμεση αποκατάσταση των ήδη προβληματικών δικτύων.

 

Οι Βουλευτές

Δελής Γιάννης

Στολτίδης Λεωνίδας