«Από μερίδα του τοπικού τύπου επιχειρείται να απαξιωθεί η σημασία της εκλογής νέου Διοικητικού Συμβουλίου στο ΒΙΟΠΑ ύστερα από πέντε (5) ολόκληρα χρόνια», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Κωστής Σιμιτσής με αφορμή τη σύσταση του νέου ΔΣ 

 

Ειδικότερα στην ανακοίνωση επισημαίνεται: 

Προς ενημέρωση των συμπολιτών διευκρινίζουμε τα εξής: 

  • Η εταιρία «ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΚΑΒΑΛΑΣ ΑΕ» (ΒΙΟΠΑ ΑΕ) έχει μετόχους την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, τον Δήμο Καβάλας και το Επιμελητήριο Καβάλας. Είναι εταιρία ειδικού σκοπού. Για τη λειτουργία της εφαρμόζεται ειδική νομοθεσία και όχι ο Δημοτικός Κώδικας. 
  • Μετά τις εκλογές του 2014 η Περιφέρεια ΑΜΘ και ο Δήμος Καβάλας δεν όρισαν νέα μέλη στη διοίκηση της εταιρίας. Δεν υποβλήθηκαν φορολογικές δηλώσεις, δεν εξοφλήθηκαν υποχρεώσεις προς το ΙΚΑ και τους συνεργάτες, δεν ρυθμίστηκαν οι οφειλές προς τρίτους, δεν προχώρησαν οι εγγραφές και οι πληρωμές των «οικοπεδούχων». Πρόστιμα του ΙΚΑ και της ΔΟΥ επιβαρύνουν προσωπικά τον Πρόεδρο της πριν από το 2014 διοίκησης, επειδή θεωρείται πως συνεχίζει τη θητεία του. Το ίδιο συμβαίνει και με τη θυγατρική εταιρία «ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΚΑΒΑΛΑΣ ΑΕ», που διαχειρίζεται το βιοτεχνικό πάρκο όπως προέβλεπε η σχετική νομοθεσία. 
  • Η διάλυση της εταιρίας θα επισύρει βαρύτατες κυρώσεις στους τρεις μετόχους από το Υπουργείο Ανάπτυξης και από την Ευρωπαϊκή Ένωση που χρηματοδότησαν το Πάρκο. Θα προκαλέσει και τεράστια ζημιά στον ένα και μοναδικό επιχειρηματία που έχει εγκατασταθεί μέχρι τώρα στο ΒΙΟΠΑ. Και θα ακυρώσει τις διαχρονικές προσπάθειες για να απομακρυνθούν από τον αστικό ιστό της Καβάλας οι οχλούσες επιχειρήσεις, ώστε να αναπτυχθούν μέσα σε καλύτερες συνθήκες. 
  • Όσοι ασκούν σήμερα μηδενιστική κριτική πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την πενταετή απραξία. Χωρίς διοίκηση δεν λύνονται τα προβλήματα. Το ΒΙΟΠΑ πρέπει να λειτουργήσει επιτέλους. Και να αποτελέσει παράδειγμα για νέα Επιχειρηματικά Πάρκα στην Περιφέρεια, σύμφωνα με τον στόχο που έχει τεθεί από το Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο της Περιφέρειας ΑΜΘ (ΦΕΚ ΑΑΠ 248/2018).