Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης επικεφαλής της Κ.Ο. των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας με αφορμή τις ισχυρές βροχοπτώσεις στην περιοχή του νομού Σερρών, που είχαν ως αποτέλεσμα την υπερχείλιση του ποταμού Στρυμόνα και της λίμνης Κερκίνης και που προκάλεσαν ολικές καταστροφές σε χιλιάδες εκτάρια καλλιεργήσιμης γης δημιουργώντας τεράστια προβλήματα επιβίωσης στους αγρότες της περιοχής, κατέθεσε ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

 

Αναλυτικά η ερώτηση:

 

«Δυστυχώς η ανάγκη για να προχωρήσουμε στη συγκρότηση συντονιστικού κέντρου για την αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων μεταξύ Ελλάδας, Βουλγαρίας και Τουρκίας και την αντιμετώπιση των καταστροφών που υπέστησαν πρόσφατα οι αγρότες της περιοχής λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων βαίνει αυξανόμενη καθώς νέες ισχυρές βροχοπτώσεις στην περιοχή της νότιας Βουλγαρίας και στην περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας στη Βόρεια Ελλάδα, προκάλεσαν την εκ νέου υπερχείλιση του ποταμού Στρυμόνα, ο οποίος περνά και από τις δύο χώρες, με αποτέλεσμα την ολική καταστροφή χιλιάδων εκταρίων καλλιεργήσιμης γης στην περιοχή των Σερρών.

 

Βάσει των ανωτέρω ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

-μέσω ποιών ευρωπαϊκών ταμείων μπορούν να αποζημιωθούν οι παραγωγοί της περιοχής των Σερρών για τις καταστροφές που υπέστησαν λόγω των πλημμυρών και της υπερχείλισης του ποταμού Στρυμόνα;

-σε ποιό στάδιο βρίσκεται η μελέτη του αιτήματος για την ενίσχυση δημιουργίας αντιπλημμυρικού συντονιστικού κέντρου;»