Στο 63% έφτασε το ποσοστό δηλώσεων ιδιοκτησιών στο Κτηματολόγιο για την περιοχή της Θάσου (μαζί με την περιοχή Ροδόπης που αποτελούσε μια κοινή εργολαβία). Αυτό προέκυψε από τις ανακοινώσεις που έκανε η ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και η διοίκηση του Ελληνικού Κτηματολογίου, τονίζοντας για μια ακόμη φορά πως «κανένας δεν θα χάσει την περιουσία του επειδή καθυστέρησε να δηλώσει το ακίνητο του στο Κτηματολόγιο» αλλά και ότι όσοι δεν δήλωσαν ιδιοκτησίες, προλαβαίνουν ακόμη και τώρα αφού τα πρόστιμα θα ενεργοποιηθούν μέσα στο πρώτο 6μηνο του 2020. 

 

«έχουν κάνει σοβαρή δουλειά»

 

«Επιτρέψετε να ξεκινήσω με μια παραδοχή που δεν κάνουν συνήθως υπουργοί για προκατόχους τους. Εγώ θέλω να αναγνωρίσω, όπως έκανα και κατά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, ότι για το Κτηματολόγιο οι προκάτοχοί μου έχουν κάνει σοβαρή δουλειά. Το επαναλαμβάνω ακόμα μια φορά γιατί δεν θέλω να είμαι πολιτικός παλαιάς κοπής. Θέλω να αισθάνομαι τουλάχιστον ότι έχω δίκιο και στην κριτική που κάνω, αλλά να μην είμαι και την ίδια στιγμή μικρόψυχος αν βλέπω κάτι θετικό».

 

Τα παραπάνω λόγια ανήκουν στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος παρουσίασε την πορεία του Κτηματολογίου έως τώρα και ανακοίνωσε τα επόμενα βήματα για την ολοκλήρωση της χαρτογράφησης των περιουσιών αλλά και τα πρόστιμα για όσους δεν δήλωσαν ιδιοκτησίες, τα οποία θα ενεργοποιηθούν από το επόμενο έτος. 

 

«Ο κόσμος πείστηκε»

 

Όπως είπε ο υπουργός, τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι υπήρξε τελικά «ισχυρή ανταπόκριση των πολιτών» για να δηλώσουν την ακίνητη ιδιοκτησία τους κι ότι έχουν πειστεί πως όλο αυτό γίνεται προς όφελος όλων. 

 

Σχετικά με την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, τα στοιχεία δείχνουν ότι η συλλογή δηλώσεων στις περιοχές Θάσου-Ροδόπης (κοινή εργολαβία) έφτασε το 63% και στις περιοχές Δράμας-Ξάνθης στο 64% (επίσης κοινή εργολαβία). 

 

Ο αρμόδιος υπουργός τόνισε ότι στο συνολικό ποσοστό συλλογής δηλώσεων, συμπεριλαμβάνονται και οι δηλώσεις «εμπρόθεσμης υποβολής», εκείνες οι δηλώσεις δηλαδή που πήραν αριθμό πρωτοκόλλου και για τις οποίες οι πολίτες θα προσκομίσουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά σε μεταγενέστερο χρόνο. 

 

«Κανείς δεν χάνει την περιουσία του»  

 

Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε επίσης: «Οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν πως σε περίπτωση που δεν δηλώσουν εγκαίρως την ιδιοκτησία τους δεν σημαίνει πως θα την χάσουν. Κανένας πολίτης δεν πρόκειται να χάσει την περιουσία του επειδή καθυστέρησε να δηλώσει το ακίνητο του στο Κτηματολόγιο. Εκείνο όμως που θα συμβεί είναι πως δεν θα μπορεί να αξιοποιήσει εκ των πραγμάτων όσο εύκολα νομίζει την ιδιοκτησία του. Θα ταλαιπωρείται κάθε φορά που θα θέλει να μεταβιβάσει ή να αλλάξει το ιδιοκτησιακό καθεστώς του ακινήτου του.

 

Με την δήλωση της ιδιοκτησίας στο Κτηματολόγιο οι πολίτες θωρακίζουν και αναβαθμίζουν την περιουσία τους, προστατεύοντας στην πραγματικότητα τους εαυτούς τους. Την καθιστούν εύκολα εκμεταλλεύσιμη και απαλλαγμένη από περιττή γραφειοκρατία και αυξημένο κόστος στο μέλλον».

 

Τι είπε για τα πρόστιμα 

 

Σχετικά με τα πρόστιμα, ο υπουργός επανέλαβε ότι αυτά θα ενεργοποιηθούν από το 2020, συνεπώς υπάρχει χρόνος ακόμη και τώρα για όσους δεν πρόλαβαν την προθεσμία να προχωρήσουν σε δήλωση, έστω και εκπρόθεσμη. Είπε συγκεκριμένα: «Κανένας υπουργός δεν θέλει να προειδοποιεί τους πολίτες για τον κίνδυνο προστίμων. Θα ήμασταν όμως ηθικά αφερέγγυοι απέναντι στους συνεπείς πολίτες που έσπευσαν να δηλώσουν εγκαίρως την ιδιοκτησία τους αν σήμερα σας ανακοίνωνα πως όποιος δεν έχει υποβάλλει την αίτησή του δεν θα έχει καμία απολύτως συνέπεια, διότι είμαστε η χώρα του ‘δε βαριέσαι’. Η χώρα που αδιαφορεί για τους συνεπείς και το ότι εκπλήρωσαν τις υποχρεώσεις τους και παράλληλα δείχνει απόλυτη ανοχή για τους ασυνεπείς.

 

Τα πρόστιμα θα ενεργοποιηθούν ως υποχρέωση που απορρέει από την εφαρμογή του νόμου. Οι νόμοι του κράτους πρέπει να εφαρμόζονται. Υπάρχει ο νόμος 2308/1995 που προβλέπει την επιβολή προστίμων. Έχουμε δεσμευθεί πως δεν θα προβούμε ακαριαία στην εφαρμογή του νόμου και στην έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να δώσουμε για κάποιο διάστημα τη δυνατότητα στους πολίτες να σπεύσουν να κάνουν ό,τι έκανε η συντριπτική πλειονότητα και να σπεύσουν να δηλώσουν την ακίνητη ιδιοκτησία τους».

 

Το ύψος των προστίμων 

 

Πρόσθεσε επίσης: «Προς το παρόν οι πολίτες μπορούν να δηλώσουν τα ακίνητα τους ακόμη και εκπρόθεσμα χωρίς την επιβολή κανενός προστίμου. Ωστόσο από τώρα ενημερώνουμε, και προκειμένου να υπάρξει άνεση χρόνου, ότι τα πρόστιμα θα ενεργοποιηθούν εντός του πρώτου εξαμήνου του νέου έτους

 

Και το ύψος των προστίμων θα συνδέεται τόσο με την αξία της ακίνητης ιδιοκτησίας όσο και με τον χρόνο καθυστέρησης. Θέλουμε να είμαστε δίκαιοι και στους συνεπείς πολίτες αλλά και σε εκείνους που καθυστέρησαν λίγες εβδομάδες ή και μήνες σε σχέση με εκείνους που θα καθυστερήσουν χρόνια για να δηλώσουν την ιδιοκτησία τους. 

 

Δηλαδή θέλω να πω ότι όποιος καθυστερήσει και έχει μεγαλύτερη περιουσία θα πληρώσει περισσότερο από αυτόν που έχει μικρότερη περιουσία. Και όποιος καθυστερήσει 3 χρόνια θα πληρώσει περισσότερα από αυτόν που καθυστέρησε 3 μήνες. Αυτό θέλω να πω, για να είμαστε συνεννοημένοι μεταξύ μας».

 

 

Η «εικόνα» πανελλαδικά 

 

Συνολικά για τη χώρα, μέχρι σήμερα από τα εκτιμώμενα από τους ειδικούς 39,1 εκατομμύρια συνολικά δικαιώματα:

 

-Έχουν ήδη ολοκληρωθεί τα 13 εκατομμύρια (33%). Πρόκειται για περιοχές στις οποίες έχει ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση, κυρίως σε αστικές περιοχές, και στις οποίες λειτουργεί κανονικά το κτηματολόγιο. Οι περιοχές αυτές στο χάρτη φαίνονται με σκούρο πράσινο χρώμα

 

-Είναι σε προχωρημένη επεξεργασία 7,5 εκατομμύρια (19%). Αφορούν περιοχές υπό κτηματογράφηση, που όμως έχει ολοκληρωθεί η περίοδος συλλογής δηλώσεων και έχουμε πάει σε επόμενα στάδια. Στο χάρτη με ανοιχτό πράσινο χρώμα

 

-Είναι σε εξέλιξη συλλογή δηλώσεων για 15 εκατομμύρια δικαιώματα (39%). Πρόκειται για τις 34 συμβάσεις που τρέχουν σήμερα και στις οποίες συλλέγονται δηλώσεις. Στο χάρτη με καφέ χρώμα

 

-Εκκρεμούν 2,7 εκατομμύρια δικαιώματα (7%) σε μελέτες που δεν έχουν ανατεθεί ως σήμερα. Στο χάρτη με κόκκινο χρώμα

 

-Τέλος,  800.000 δικαιώματα (2%) αφορούν την μετάβαση από το παλαιού τύπου Κτηματολόγιο, το οποίο είναι από τον καιρό της Ιταλοκρατίας, στα νησιά Ρόδος, Κως και Λέρος στο νέο Κτηματολόγιο. Στο χάρτη με ανοιχτό κίτρινο χρώμα