Η Αφρικανική Πανώλη των χοίρων έχει ήδη αποδεκατίσει τον χοιροτροφικό κλάδο στη Ρουμανία ενώ εστίες νόσου στη Βουλγαρία έχουν προκαλέσει τεράστια προβλήματα. 

 

Στο πλαίσιο αυτό έγινε ευρεία σύσκεψη στη Δράμα για να αποτραπεί το ενδεχόμενο εισόδου της ασθένειας στην Ελλάδα, αν αυτό βέβαια δεν έχει ήδη συμβεί. Νεκρά ζώα δεν έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής αλλά κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την ύπαρξη ζώων που έχουν προσβληθεί από την ασθένεια, η οποία έχει σημάνει συναγερμό σε όλες τις αρμόδιες αρχές στην Ευρώπη. 

 

Η Δράμα αλλά και όλες οι διασυνοριακές περιοχές στην Μακεδονία και τη Θράκη αντιμετωπίζονται ως «περιοχές υψηλής επικινδυνότητας και άμεσης προτεραιότητας», λόγω της γειτνίασης με την Βουλγαρία, όπου έχουν καταγραφεί εστίες της νόσου. 

 

Τα μέτρα που λαμβάνονται προβλέπουν την ανάπτυξη μιας ζώνης ασφαλείας σε απόσταση 20 χιλιομέτρων από τη συνοριακή γραμμή. Ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί στο σημείο εισόδου της Εξοχής, σε ορεινές κοινότητες και σε συλλογές υδάτων. 

 

Έχουν ήδη συγκροτηθεί συνεργεία δίωξης αγριόχοιρων από την Δασική Υπηρεσία, χωρίς όμως να απουσιάζουν τα προβλήματα χρηματοδότησης και έλλειψης εξοπλισμού και προσωπικού, που δυσκολεύουν την έγκαιρη παρέμβαση. 

 

Μεγάλο βάρος θα δοθεί και στη συμμετοχή έμπειρων κυνηγών στα ειδικά συνεργεία, στους οποίους θα δοθούν και κίνητρα (χρήματα, ασφάλιση) ώστε να συνδράμουν στο έργο εκδίωξης των μη δεσποζόμενων χοίρων.