Ο Δήμος Παρανεστίου, η Περιφέρεια ΑΜΘ – Π.Ε. Δράμας και ο Φορέας Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης με την συνδρομή του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και του Γυμνασίου με Λυκειακές τάξεις Παρανεστίου, στις 11 έως 13 Οκτωβρίου διοργανώνουν για 13η συνεχόμενη χρονιά τους Αγώνες Βουνού Παρθένου Δάσους Παρανεστίου Virgin Forest Trail.

 

Η ιδέα της διοργάνωσης γεννήθηκε το 2007 από την ανάγκη για την προβολή και προστασία του μοναδικού παρθένου δάσους στην Ευρώπη, του Παρθένου Δάσους Παρανεστίου.

 

Έκτοτε, και κάθε χρόνο, ο Δήμος Παρανεστίου, σε συνεργασία με την πρώην Νομαρχία Δράμας και νυν Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης – Περιφερειακή Ενότητα Δράμας διοργανώνουν τους Αγώνες αυτούς που κατά την διοργάνωση του 2015 εξελίσσονται σε δυο πλέον περιόδους, την Άνοιξη και το Φθινόπωρο.

 

Φέτος στις 11 Οκτωβρίου θα τρέξουν οι αθλητές στον Υπερμαραθώνιο των 162 περίπου χιλιομέτρων με θετική υψομετρική διαφορά 6.889 μέτρων.

 

Το Σάββατο θα γίνει ο αγώνας των 110 χιλιομέτρων με υψομετρική διαφορά τα 4.500 μέτρα. Την ίδια ημέρα θα γίνει ο αγώνας των 46 χλμ., ενώ την Κυριακή θα πραγματοποιηθεί ο Λαϊκός Αγώνας Νέστος των 10 χιλιομέτρων.

 

Την ίδια μέρα θα γίνει αγώνας για τα παιδιά ηλικίας 14-17 χρονών που θα τρέξουν 2.500 μέτρων. Στην διοργάνωση υπάρχει και αγώνας δρόμου την Κυριακή που απευθύνεται σε άτομα με ειδικές ανάγκες.

 

Η μεγάλη αυτή προσπάθεια στηρίζεται ένθερμα από την τοπική κοινωνία. Πέρα από τους θεσμικούς εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, τοπικοί σύλλογοι και εθελοντικές οργανώσεις, εκατοντάδες εθελοντές και δεκάδες υποστηρικτές, συνδράμουν έμπρακτα στην άρτια διοργάνωση των αγώνων.