Οι εκλογές τελείωσαν όμως κατά το τριήμερο συζήτησης στη Βουλή, αντί προγραμματικών δηλώσεων ακούσαμε κυρίως επανάληψη προεκλογικών συνθημάτων.  

 

Ο πρωθυπουργός δηλώνει απόλυτη προσήλωση στην δέσμευση απέναντι στους δανειστές για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% και παραδέχεται ότι δεν υπάρχει άλλος δημοσιονομικός χώρος. Την ίδια ώρα, όσα υπόσχεται, κοστίζουν περί τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ. 

 

Ποιος δεν θέλει φορολογικές ελαφρύνσεις; Όλοι αναρωτιόμαστε όμως τι θα περικόψει η κυβέρνηση για να βρει αυτά τα χρήματα. Μιλούν για «εξορθολογισμό» επιδομάτων, που στη γλώσσα του ΔΝΤ σημαίνει «περικοπές». Κάνουν λόγο για «διεύρυνση της φορολογικής βάσης» που σημαίνει φορολόγηση των φτωχών. Δεν ανέφεραν ούτε μία φορά τη λέξη «αφορολόγητο». 

 

Την ίδια ώρα, επιβαρύνουν τα κρατικά ταμεία με ελαφρύνσεις για τους έχοντες. Στη νομοθέτηση του ΣΥΡΙΖΑ για μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% στις μικρές ιδιοκτησίες, η κυβέρνηση της ΝΔ απαντά με επέκταση της μείωσης και στις μεγάλες ιδιοκτησίες. Έτσι τα χαμηλά εισοδήματα θα δουν ελαφρύνσεις της τάξεως των 100€ αλλά τα υψηλότερα εισοδήματα θα δουν ελαφρύνσεις 1.000€. 

 

Η ΝΔ έχει κάνει σαφές και ποιες επιχειρήσεις θέλει να ελαφρύνει, αφού προωθεί άμεση μείωση 50% στο φόρο για τα μερίσματα των ανωνύμων εταιριών. Με άλλα λόγια δίνουν «πολλά στους λίγους».

 

Κατά το τριήμερο των προγραμματικών δηλώσεων, δεν ακούσαμε κουβέντα για την αύξηση του κατώτατου μισθού, δεν ακούσαμε τίποτα για έννοιες όπως οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, οι κλαδικές συμβάσεις, η καταπολέμηση των παρανομιών επιχειρήσεων σε βάρος των εργαζόμενων, τα εργασιακά ωράρια-λάστιχο, τα δικαιώματα των εργαζόμενων. 

 

Ακούσαμε πάλι τα ίδια προεκλογικά σλόγκαν που χρησιμοποιήσε η ΝΔ και το 1990 και φέτος, για «δουλειές, δουλειές, δουλειές», για «καλές δουλειές» και για «ανάπτυξη», αλλά δεν ακούσαμε τίποτα για τη λέξη «μισθός». 

 

Κυρίως, όμως, δεν είπαν τίποτα συγκεκριμένο για το δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Όσες φορές απάντησαν σε ερωτήσεις της αντιπολίτευσης για το κρυφό τους σχέδιο, επιβεβαιώνουν τις υποψίες ότι προωθείται η ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ή και της κύριας ασφάλισης. Επανέλαβαν τώρα και στη Βουλή ότι σχεδιάζουν φοροαπαλλαγές για όσους στραφούν στην ιδιωτική ασφάλιση. Δηλαδή φοροαπαλλαγές για τους έχοντες.  

 

Μπορεί να σχημάτισαν αυτοδύναμη κυβέρνηση αλλά ακόμη και τώρα κρύβονται. Οι πολίτες δεν γνωρίζουν και πρέπει άμεσα να ενημερωθούν τι θα έρθει στη θέση του σημερινού ασφαλιστικού συστήματος που η ΝΔ θέλει να καταργήσει. 

 

Το ιδιωτικό ασφαλιστικό σύστημα που προωθούν, εγγυάται ότι οι σημερινοί συνταξιούχοι θα συνεχίσουν να λαμβάνουν τις συντάξεις τους; Ή θα συνδεθεί κι αυτό με κάποια «ρήτρα ανάπτυξης»; 

 

Η ΝΔ αφήνει όλες τις «λεπτομέρειες» για «μια άλλη φορά». Μπορεί να μιλούν συνεχώς για ασφάλεια, όμως το μόνο που προκαλούν για την ώρα είναι μια γενικευμένη ανασφάλεια. 

 

Οι πολίτες δεν ξέρουν τι τους ξημερώνει. Ούτε αν θα συνεχίσουν να παίρνουν τα επιδόματα ενοικίου ή τέκνων, ούτε αν θα συνεχίσουν να λαμβάνουν τη σύνταξή τους, ούτε αν θα μειωθεί ο μισθός τους. 

 

Οι Καβαλιώτες αλλά και μαθητές από όλη την Ελλάδα που συμπλήρωσαν μηχανογραφικό δελτίο τις τελευταίες ημέρες, δεν άκουσαν στις προγραμματικές δηλώσεις αν τελικά η κυβέρνηση θα υλοποιήσει την προεκλογική απειλή της να καταργήσει τις νέες Πανεπιστημιακές Σχολές του Διεθνούς Πανεπιστημίου. Ούτε λέξη και για τη Σιδηροδρομική Εγνατία, μια υποδομή που μπήκε μετά από δεκαετίες υποσχέσεων σε τροχιά υλοποίησης ως διακρατικό έργο.  

 

Θα είμαστε εδώ, παρόντες σε έναν διαρκή αγώνα, στο πλευρό των πολλών. 

 

Τάνια Ελευθεριάδου 

Βουλευτής Ν.Καβάλας ΣΥΡΙΖΑ