Συνάντηση με τον νέο Δήμαρχο του Μητροπολιτικού Δήμου της Πόλης κ.Ekrem Ιmamoğlu, είχε σήμερα, Πέμπτη, 4 Ιουλίου, στο Δημαρχιακό Μέγαρο, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος τον συνεχάρη για την πρόσφατη εκλογή του. 

 

Ο Παναγιώτατος ευχήθηκε στον Δήμαρχο κ.Ιmamoğlu, εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της περί αυτό Ομογενείας, κάθε επιτυχία στο πολυεύθυνο έργο του και να συμβάλλει, κατά τη διάρκεια της θητείας του, στη βελτίωση της ποιότητας ζωής στον αναπτυσσόμενο αστικό ιστό του Μητροπολιτικού Δήμου, με την εφαρμογή περισσότερων περιβαλλοντικών και κοινωνικών πολιτικών, προς όφελος όλων των κατοίκων της Πόλεως.

 

Κατά τη διάρκεια της εγκάρδιας συζητήσεώς τους, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος αναφέρθηκε ιδιαιτέρως στη σημασία και τη σπουδαιότητα του θεσμού του Οικουμενικού Πατριαρχείου που εδρεύει ανέκαθεν σε αυτή την ιστορική πόλη, αλλά και στις πρωτοβουλίες του Οικουμενικού Θρόνου για την ευαισθητοποίηση κάθε ανθρώπου καλής θελήσεως για την ανάγκη προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, αλλά και για την προώθηση του διαθρησκειακού και διαπολιτισμικού διαλόγου, με στόχο την αλληλοκατανόηση, τον σεβασμό στην ετερότητα και την ειρηνική συνύπαρξη ανθρώπων διαφορετικής προέλευσης και θρησκευτικής πίστης.  

 

Μετά τη συνάντηση ο Οικουμενικός Πατριάρχης, δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι με την επίσκεψή του θελησε να συγχαρεί τον νέο δήμαρχο για την εκλογή του. Χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι στην πολυπολιτισμική και πολυθρησκευτική Πόλη, εδρεύει το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το οποίο αποτελεί το Κέντρο της Ορθοδοξίας, και επισήμανε ότι αυτό δεν είναι μόνον ένα θρησκευτικό καθίδρυμα, αλλά ένας θεσμός με σημαντικότατη διαχρονική πολιτισμική προσφορά. Εξέφρασε  δε τη βεβαιότητα ότι ο νέος δήμαρχος, που είναι άνθρωπος με καλές προθέσεις, θα εργαστεί για όλους τους πολίτες χωρίς διακρίσεις. “Μεταφέρω τις προσευχές του Πατριαρχείου και της Ομογενείας για επιτυχία στο έργο σας”, είπε ο Παναγιώτατος.

 

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος κ.Ιmamoğlu, εξέφρασε τη χαρά του για την επίσκεψη του Πατριάρχου και τόνισε ότι θα δώσει μεγάλη σημασία στην πολιτισμική διάσταση της Πόλεως και ότι θα αναλάβει σύντομα πρωτοβουλίες για την υλοποίηση της δεσμεύσεως αυτής. Υπογράμμισε ότι είναι ιδιαίτερα πολύτιμο γεγονός ότι το Πατριαρχείο, ένας κορυφαίος θεσμός στον κόσμο, εδρεύει στην Πόλη, και ανήγγειλε ότι προτίθεται να δημιουργήσει ένα φορέα, ο οποίος θα ασχολείται και θα συνεργάζεται με όλες τις θρησκείες της Πόλεως. 

 

Υπενθυμίζεται ότι τους προηγούμενους μήνες ο κ. Ιmamoğlu, συνοδευόμενος από συνεργάτες του, είχε επισκεφθεί δύο φορές το Οικουμενικό Πατριαρχείο, όπου έγινε δεκτός από τον Παναγιώτατο. 

 
(δελτίο Τύπου)