Το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν οι πληροφορίες όπως και η ανησυχία αρκετών εργαζομένων σχετικά με επικείμενες αρνητικές εξελίξεις για τους εργαζόμενους της Energean O il& Gas και των εργολαβικών εταιριών που δραστηριοποιούνται στα Πετρέλαια Καβάλας. Συγκεκριμένα αρκετά λέγονται για απολύσεις και «εθελούσιες» παραιτήσεις, για μεταβολές σε συμβάσεις από 12μηνες σε 7μηνες, για μειώσεις μισθών κ.ά. 

Τις πιθανές αυτές αρνητικές για τους εργαζόμενους εξελίξεις τις επιβάλει το επιχειρηματικό σχέδιο του ομίλου που από ότι λέγεται θα μεταφέρει ένα γεωτρύπανο σε άλλη περιοχή όπου θα ξεκινήσει γεωτρήσεις. 

 

Το ΚΚΕ απευθύνεται στους εργαζόμενους των Πετρελαίων και τους καλεί να μην αποδεχτούν νέες θυσίες στο όνομα της «οικονομικής ευρωστίας» της επιχείρησης από την οποία δήθεν βγαίνουν όλοι ωφελημένοι. Να μη συναινέσουν στο σχέδιο σφαγής των εργασιακών τους δικαιωμάτων.

Η πείρα των τελευταίων δεκαετιών στα Πετρέλαια όπως και σε πολλούς άλλους χώρους και κλάδους δουλειάς αποδεικνύει ότι όσο οι εργαζόμενοι υιοθετούν τους στόχους της επιχείρησης ως δικούς τους, τόσο βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο, τόσο αυτοί είναι οι χαμένοι και οι επιχειρηματικοί όμιλοι οι κερδισμένοι. Τέτοιο είναι το παράδειγμα της διπλανής μεγάλης βιομηχανίας των Λιπασμάτων, όπου για χρόνια η υποχωρητική στάση της συνδικαλιστικής ηγεσίας του εκεί σωματείου οδηγούσε στη μία απώλεια μετά την άλλη. 

Με άλλους όρους το ίδιο συμβαίνει και με τα Πετρέλαια, αφού πάντα το «καλό της επιχείρησης» έμπαινε μπροστά και οι εργαζόμενοι διαρκώς ως και σήμερα χάνουν. Με το «πείραμα» της αυτοδιαχείρισης, που ναι μεν κράτησε ανοιχτή την επιχείρηση, αλλά στην ουσία λειτούργησε ως το εργαλείο για να «εξυγιανθεί». Με λίγα λόγια οι εργαζόμενοι με τους κόπους και τις θυσίες τους, με στασιμότητα στους μισθούς σε περιόδους όπου ο κλάδος αναπτυσσόταν και οι αγώνες των εργαζομένων σε άλλες επιχειρήσεις έφερνε επιμέρους κατακτήσεις (ΣΣΕ, αυξήσεις κλπ), με διαρκή εντατικοποίηση, κατέστησαν την επιχείρηση κερδοφόρα. Στην πορεία των πραγμάτων και για να σταθεί στον ανταγωνισμό που οξύνεται σε διεθνές επίπεδο, συνέπραξε με την «Ενεργειακή», ώσπου η δεύτερη μέσα από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου πήρε εξολοκλήρου στα χέρια της την επιχείρηση, σβήνοντας σε μια νύχτα τις αυταπάτες της «αυτοδιαχείρισης» και ότι μπορούσε να συνυπάρχει ένα τέτοιο μοντέλο δίπλα και ισότιμα με τον μονοπωλιακό όμιλο. Ότι θα μπορούσαν δηλαδή οι εργαζόμενοι να συνεχίζουν να είναι «αφεντικά του εαυτού τους» και παράλληλα η «Ενεργειακή» να εκμεταλλεύεται τον ιδρώτα τους.

Από τότε οι προσλήψεις μέσω εργολαβικών έχει γίνει ο κανόνας, οι διαφορετικές αμοιβές για την ίδια εργασία διευρύνονται, τα δικαιώματα συρρικνώνονται. 

Την ίδια ώρα η «Ενεργειακή» συμμετέχει σε επενδυτικά σχήματα σε όλο τον κόσμο, από το Ισραήλ όπου ξεκινάνε οι γεωτρήσεις μέχρι το Κατάκολο. Αναμένει την προκήρυξη του projectγια την μετατροπή του εξαντλημένου κοιτάσματος στη Νότια Καβάλα σε υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου. Συμμετέχει σε κοινοπραξίες μέχρι και στο Μαυροβούνιο. Όλα αυτά καταδεικνύουν ότι ο επιχειρηματικός όμιλος δεν επενδύει και δε σχεδιάζει τη δραστηριότητά του με βάση τις ανάγκες των εργαζομένων αλλά με μοναδικό κριτήριο την κερδοφορία του, τη θέση του στο διεθνή ανταγωνισμό.

Για το ΚΚΕ οι ενεργειακές πηγές και η εκμετάλλευσή τους αφορούν αποκλειστικά και μόνο το λαό της χώρας μας. Αποτελούν δική του περιουσία και θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν πριν από όλα για τις δικές του ανάγκες για πρόσβαση σε φθηνή ενέργεια. Στα πλαίσια της εργατικής εξουσίας, με το λαό ιδιοκτήτη του πλούτου που παράγει, οι εργαζόμενοι των πετρελαίων δεν θα ήταν σήμερα αντιμέτωποι με την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα για το μέλλον. 

 

Το ΚΚΕ θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό των εργαζομένων, σταθερός υπερασπιστής των δικαιωμάτων τους.

→ Για να μην γίνει καμία απόλυση και καμία «εθελούσια» παραίτηση.

→ Για να μην αλλάξει προς το χειρότερο καμία σύμβαση.

→ Για να μην γίνουν μειώσεις μισθών.    

 

Οι εργαζόμενοι των Πετρελαίων έχουν τη δυνατότητα να στείλουν το δικό τους μήνυμα στις εκλογές στις 7 Ιούλη. Να δυναμώσουν την μόνη δύναμη που μιλάει τη γλώσσα της αλήθειας. Να απορρίψουν τα κόμματα των μνημονιακών και μεταμνημονιακών δεσμεύσεων, τους παλιούς και νεόκοπους φασίστες. Να ισχυροποιήσουν τη δική τους φωνή για να βάλουμε φρένο στην αντιλαϊκή πολιτική, να ανοίξουμε το δρόμο της ανατροπής.