Με αφορμή τις δικαιολογημένες ανησυχίες και διαμαρτυρίες των κατοίκων του Παληού για το κυκλοφοριακό, τις οποίες συμμεριζόμαστε και στηρίζουμε, παραθέτουμε ορισμένες απόψεις μας:

 

Το πρόβλημα της συνοικίας, σχετικά με τη κυκλοφορία των αυτοκινήτων, μπορεί να αντιμετωπιστεί άμεσα με μικρές παρεμβάσεις, αλλά την οριστική λύση θα τη δώσει μια οδός περιμετρικής του οικισμού κυκλοφορίας των οχημάτων. Ωστόσο η κατάσταση του συνοικισμού απαιτεί ένα συνολικό πολεοδομικό σχεδιασμό με παρεμβάσεις στη προσπελασιμότητα των δρόμων και τη διάνοιξη νέων κάθετων προς το κεντρικό και προς τη παραλία, τη δημιουργία-διάνοιξη  ελεύθερων χώρων, τη διάνοιξη διαβάσεων για πρόσβαση στη παραλία, διευθέτηση ρεμάτων κτλ.   

 

Για τις άμεσες εύκολες παρεμβάσεις στο κυκλοφοριακό προτείνουμε: 

1. Σε όλο το μήκος των πεζοδρομίων του δρόμου, να τοποθετηθεί συνεχές σταθερό καλαίσθητο κιγκλίδωμα, που θα είναι αδύνατο να προσπελασθεί, παρά μόνο σε συγκεκριμένα σημεία, όπου θα υπάρχει υπερυψωμένη έγχρωμη διάβαση πεζών. 

 

2. Ο κεντρικός δρόμος σε όλο το μήκος του στον οικισμό να διαχωριστεί στις δύο λωρίδες του με ισχυρό μεταλλικό διαχωριστικό (αμφίπλευρο μεταλλικό στηθαίο ασφαλείας-GUARD RAILS) που θα αποτρέπει τη προσπέραση των αυτοκινήτων. 

 

Το Δημοτικό Συμβούλιο μπορεί να λάβει αποφάσεις για την υλοποίηση μίας τέτοιας λύσης. Όμως ο αρνητικός συσχετισμός στο Δημοτικό Συμβούλιο που "γέρνει" μόνο σε ότι είναι νόμιμο μεν, "ασύμφορο" όμως για τους δημότες, δε θα πάρει καμία απόφαση, θα κρυφτεί πίσω από τους νόμους. 

 

Κατά την άποψή μας όμως το μεγάλο πρόβλημα του οικισμού, που απαιτεί άμεσα μέτρα, είναι αυτό της αντιπυρικής ασφάλειας κατοίκων και περιουσιών. Είναι γνωστό ότι η περιοχή χαρακτηρίζεται από πυκνή δόμηση κατοικιών, πυκνή βλάστηση από μεγάλα κωνοφόρα κάθε είδους, στενούς δρόμους, πολλοί από τους οποίους  με αδιέξοδο. 

 

Δεν κάνουμε αναφορά στην απαραίτητη περιοδική αποψίλωση των χόρτων που γίνεται πλημμελώς, ούτε στην ύπαρξη ή μη πυροσβεστικών κρουνών ή άλλων μέσων πυρόσβεσης, ούτε βέβαια στην ύπαρξη ή μη σχεδίου εκκένωσης των κατοίκων σε περίπτωση πυρκαγιάς μεγάλης κλίμακας (Μάτι). Όλα τα παραπάνω δε γίνονται γιατί η πολιτική που ακολουθείται έχει ως βασική της προτεραιότητα τα κέρδη των μονοπωλίων (βρίσκονται χρήματα για εκσυγχρονισμό λιμανιών και αεροδρομίων, μεγάλων αυτοκινητοδρόμων με διόδια, χρήματα για κατασκευή φαραωνικών εργοστασίων καύσης σκουπιδιών) και όχι τις ανθρώπινες ανάγκες. Οι απαραίτητες υποδομές για την αντιπυρική, την αντιπλημμυρική, την αντισεισμική θωράκιση συγκαταλέγονται στα «μη επιλέξιμα» έργα, διότι δεν αποφέρουν κέρδη. Οι καταστροφές του περασμένου χρόνου (Μάτι – Κινέτα) ανέδειξαν ότι η προστασία της ζωής των εργαζομένων, η έλλειψη των αναγκαίων έργων είναι κατεξοχήν πολιτικό ζήτημα, δεν είναι αποτέλεσμα της «αβλεψίας» μερικών τεχνοκρατών και ειδικών.

 

Ποιός θα αντιμετωπίσει αυτή τη κατάσταση στον οικισμό του Παληού, ποιός έχει την ευθύνη; Φυσικά, κατά την άποψη μας, Κράτος, Περιφέρεια και Δήμος. Το γεγονός που δε παρεμβαίνουν είναι ο αρνητικός συσχετισμός δυνάμεων που "γέρνει"....αντιλαϊκά. 

 

Αυτό τελικά που μένει, για να προχωρήσει οτιδήποτε θετικό για τους κατοίκους του Παληού, αλλά και συνολικά για όλους τους εργαζόμενους, είναι ο αγώνας τους για διεκδίκηση όλων όσων έχουν ανάγκη και φυσικά η αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων με την ενίσχυση του ΚΚΕ, κι ας μη συμφωνούν σε όλα μαζί του. 

 

 

Το ΚΚΕ είναι η μοναδική δύναμη που στις 8 του μήνα θα βρίσκεται μαζί τους στους αγώνες τους...

Καβάλα 01-07-2019

ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

ΠΟΤΟΛΙΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ