Το έργο "Η Εβραία" του Brecht ανέβηκε με επιτυχία από τη θεατρική ομάδα του Λυκείου Ελληνίδων Καβάλας στο θέατρο Αντιγόνη Βαλάκου στις 14/6/2019 σε σκηνοθεσία και θεατρική διδασκαλία του Παναγιώτη Παπαζογλου και της Σμαράγδας Μελαδιανού. Συμμετείχαν τα παιδιά της θεατρικής ομάδας και του θεατρικού εργαστηρίου του ΛΕΚ. Το ΔΣ του Λυκείου Ελληνίδων Καβάλας ευχαριστεί θερμά την Πρόεδρο του ΔΗΠΕΘΕ  κ. Κορίνα Χιώτη Πρασσά και το ΔΣ καθώς και όλο το προσωπικό του για την διοργάνωση και την βοήθεια του.

 

Λίγα λόγια για το έργο - Bertolt Brecht Η “Εβραία”
Η “Εβραία” είναι ο τελευταίος μονόλογος από το σπονδυλωτό έργο του Bertolt Brecht “Τρόμος και αθλιότητα του Τρίτου Ράιχ. Το έργο αυτό αποτελείται από 24 μονόπρακτα, που έγραψε ο Μπρεχτ εξόριστος μεταξύ 1935 και 1939 και περιγράφουν την τρομοκρατία και την άγρια φύση του ναζιστικού καθεστώτος. 

Λίγα λόγια για την υπόθεση

Μια Γερμανίδα Εβραία, η Ιουδήθ (Γιούντιτ) Κέιθ, αστή, γυναίκα γιατρού, αποφασίζει να εγκαταλείψει τη ναζιστική Γερμανία για να πάει στο Άμστερνταμ, επειδή δεν αντέχει την κατάσταση που ήδη το 1935 άρχισε να γίνεται ανυπόφορη για τους Εβραίους, αλλά και για να μη σταθεί εμπόδιο στην καριέρα του συζύγου της. Καθώς βρίσκεται σε μια ιδιαίτερη συναισθηματική κατάσταση ανασφάλειας, υπερευαισθησίας, αδιεξόδου και διλημμάτων, τηλεφωνεί σε φίλους και γνωστούς και μέσα από τη συνομιλία τους, τόσο η ίδια όσο και οι συνομιλητές της έρχονται αντιμέτωποι με τον φόβο για το άγνωστο που θα επακολουθήσει. Στη συνέχεια, στην Ολλανδία, γράφει γράμματα γεμάτα ερωτηματικά, αγάπη και νοσταλγία, καμιά φορά και ανακούφιση για την προσωπική της σωτηρία. 
Μέσα από ένα προσωπικό δράμα διαφαίνεται το καθεστώς του τρόμου, που έχει διαπεράσει και διαστρέψει τη ζωή, τις σχέσεις, τη συμπεριφορά και τη σκέψη των ανθρώπων. Ήδη μερικοί έχουν αρχίσει να βάζουν στο μυαλό τους πως «σε κάποιους αξίζει ο θάνατος». Στο κείμενο αποτυπώνεται η εσωτερική ένταση του ατόμου που παίρνει μια απόφαση ενώ βρίσκεται στο χείλος της απελπισίας, πράγμα που μπορεί να συμβεί και σήμερα, για διάφορους άλλους λόγους, καθώς πρόσωπα της καθημερινότητας δίνουν τον δικό τους αγώνα επιβίωσης.

 

Θεατρική Ομάδα ΛΕΚ:

 
1 Μάγδα Μανιού
2 Ελένη Γιάννου
3 Βασιλική Ηλιάου
4 Νικόλας Πανταζής
5 Σοφία Μούτλια
6 Λίλα Γκαβαλιά
7 Ευαγγελία Καρασεϊτανίδου
8 Αρετή Ανδρεάνη
9 Αναστασία Μαδεμλή
10 Κωνσταντίνα Κρυστάλλη
11 Ερατώ Στογιαννίδου
12 Ελένη Λαζαρίδου
13 Βίκυ Κεφαλαδέλη
14 Ιωάννα Δαδάμη
15 Ζωή- Όλγα Βερμίσογλου
16 Παύλος Σαρόγλου

(δελτίο Τύπου)