Πρωταθλητισμό στη διαφθορά κάνει η Καβάλα σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς και του Αρείου Πάγου. 

 

Πρόκειται για στατιστικά στοιχεία που συλλέγει και παρουσιάζει με ανώνυμη μορφή η αρμόδια γραμματεία και τα οποία αφορούν σε εκκρεμείς υποθέσεις και διώξεις κακουργημάτων διαφθοράς, οικονομικού εγκλήματος και νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες μεταξύ των οποίων δωροδοκία και δωροληψία (φυσικών προσώπων, πολιτικών, δικαστικών), απιστία ή/και υπεξαίρεση στην υπηρεσία, φοροδιαφυγή, λαθρεμπορία, καταχραστές του Δημοσίου, απάτη σε βάρος των οικονομικών συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κακουργήματα που διαπράττουν πολιτικοί ή στελέχη του Δημοσίου κατά τη διάρκεια της θητείας τους κ.α. 

 

Στα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, που αφορούν την περίοδο 1/5 έως 31/8/2018, η Καβάλα φαίνεται στην πρώτη θέση στη βόρεια Ελλάδα και την δεύτερη πανελλαδικά σε υποθέσεις διαφθοράς. Συγκεκριμένα, οι υποθέσεις διαφθοράς που εκκρεμούσαν στην Εισαγγελία Καβάλας ανέρχονταν σε 31. Η μόνη περιοχή με περισσότερες υποθέσεις σε όλη τη χώρα είναι ο Πειραιάς (46). 

 

Η Καβάλα βρίσκεται ψηλά και στα ποσά βλάβης του Δημοσίου, με τις υποθέσεις της περιοχής να αντιστοιχούν σε περίπου 17 εκατομμύρια ευρώ. Της Καβάλας προηγούνται μόνο η περιοχή Μεσολογγίου (26 εκ.), Πειραιά (29 εκ.) και Θεσσαλονίκης (83 εκ.). 

 

Τέλος, η περιοχή της Καβάλας φιγουράρει και στη λίστα με τις περιοχές που έχουν τις περισσότερες υποθέσεις νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (6 υποθέσεις ενώ προηγείται της Καβάλας μόνο το Ναύπλιο με 8 υποθέσεις).