Έχοντας, η απερχόμενη Δήμαρχος και το επιτελείο της, ανάγκη από ένα καλό προεκλογικό πυροτέχνημα στον τομέα της τουριστικής ανάπτυξης (εννοείται υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου, αλλοδαπής μάλιστα προέλευσης), συνεχίζουν να παρουσιάζουν ως προοδευτικό βήμα και περίπου τελειωμένη την οικοπεδοποίηση του παραλιακού τμήματος του ΕΣΚΗ ΚΑΠΟΥ στην Άσπρη Άμμο και τα Σπαθιά δίπλα της, καθώς και την κατασκευή στη συνέχεια ξενοδοχείων διαφόρων αστέρων.

 

Η διαχρονική συμπεριφορά Κράτους Περιφέρειας και Δήμου, δηλαδή το ράβε-ξύλωνε σε βάρος του λεγόμενου “Αισθητικού δάσους Αμυγδαλεώνα-Καβάλας”, (Εγνατία Οδός, Λιμάνι Φίλιππος, Σκουπιδότοπος, ΜΕΑ... ), δείχνουν περίτρανα την καπιταλιστική αξιοποίηση των ακτών, παραλιών και δασών, στο όνομα μιας “ανάπτυξης” που βάζει αναψυχή, τουρισμό και ξενοδοχεία εκεί που πλέον δεν ταιριάζουν με τίποτε. Συγκεκριμένα σε εναπομείνασες παραλιακές δασικές εκτάσεις και ανάμεσα στην πιο βαριά βιομηχανία της περιοχής, το προσκείμενο λιμάνι και το βιολογικό καθαρισμό. Μιας “ανάπτυξης” που δεν είναι σε όφελος ούτε των κατοίκων της περιοχής, ούτε γενικότερα των κατοίκων του Δήμου. Άλλα έργα και παρεμβάσεις χρειάζονται στην περιοχή, αρκεί να δει κανείς τις ανάγκες των κατοίκων του Περιγιαλίου, της Ν. Καρβάλης του Χαλκερού… (πράσινο, δρόμοι, αντιπλημμυρικά, αντισεισμικά έργα, καθαρό αέρα από τη μόλυνση των δυο χημικών εργοστασίων). 

 

Το κορυφαίο πολιτικό ζήτημα είναι ότι τα δάση συνεχίζουν να καταστρέφονται απ' τη δράση των πολυεθνικών που τα αποψιλώνουν με γνώμονα το ποσοστό κέρδους. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει στον ίδιο δρόμο της στρατηγικής της ΕΕ - άρχουσας τάξης για τη δασική πολιτική της ΕΕ, η οποία επιτρέπει τη δράση των μονοπωλιακών ομίλων στα κρατικά δασικά οικοσυστήματα. Διατηρεί όλο το νομικό πλαίσιο της προηγούμενης κυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ που θωρακίζει τη διείσδυση των μονοπωλιακών ομίλων, με τη διεύρυνση των νόμιμων επεμβάσεων στα δασικά οικοσυστήματα με παραχώρηση της χρήσης. Προωθεί την ένταση της εμπορευματοποίησης της δασικής γης, των δασικών οικοσυστημάτων μέσω κυρίως της αλλαγής χρήσης τους και με την εξασφάλιση παράλληλα του απαραίτητου γι' αυτό χωροταξικού και περιβαλλοντικού πλαισίου.

 

Έτσι λοιπόν τίθεται το ερώτημα σε όλους αυτούς που έχουν συναινέσει στη δημιουργία και λειτουργία της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ, με την τεράστια προίκα, περιουσία του Δήμου, που της παραχωρήθηκε να διαχειρίζεται ερήμην του δημοτικού συμβουλίου: ποιος θα τη σταματήσει στην εκποίηση της δημοτικής περιουσίας, την οποία με μεγάλη ευκολία μπορεί να «ξεπουλά» μετά και τη νομική κατοχύρωση που έχει από τον ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ Ι;

 

Για τη ΛΣ η λογική που καλλιεργείται συστηματικά, πως μπορεί να υπάρξει καπιταλιστική ανάπτυξη, προς όφελος των μονοπωλίων και συγχρόνως αξιοποίηση και προστασία των δασικών οικοσυστημάτων με κριτήριο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών που να ωφελεί ταυτόχρονα το λαό είναι μια τεράστια απάτη. 

 

Παλεύουμε και αγωνιζόμαστε για ένα λαϊκό κίνημα που πρέπει να απαιτήσει κατάργηση όλου του αντιδραστικού νομοθετικού πλαισίου για δάση παραλίες και ακτές, να βαδίσει με γραμμή σύγκρουσης με τους ομίλους και το κράτος τους, το αστικό κράτος. 

 

Για τη ΛΣ, από τη σκοπιά των συμφερόντων της εργατικής τάξης, η γη και η χρήση της, τα δασικά οικοσυστήματα οι παραλίες και οι ακτές είναι κοινωνικά αγαθά και πρέπει να αποτελούν κοινωνική ιδιοκτησία.

 

Καβάλα 23-05-2019

ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

ΠΟΤΟΛΙΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ