Η Υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας-Θράκης), Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, υποδέχτηκε σήμερα Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015, στο Διοικητήριο, τον Γενικό Πρόξενο της Σερβίας, τον Πρόεδρο του Ελληνοσερβικού Επιμελητηρίου, τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου και αντιπροσωπεία Σέρβων Προέδρων Επιμελητηρίων και επιχειρηματιών που συμμετέχουν στο νεοϊδρυθέν Ελληνοσερβικό Επαγγελματικό, Βιομηχανικό, Εμπορικό και Τουριστικό Επιμελητήριο, το οποίο έχει έδρα στη Θεσσαλονίκη.

Στη συνάντηση έδωσαν το παρόν οι κάτωθι:

  1.     Γενικός Πρόξενος της Σερβίας, Sinisa Pavic
  2.     Πρόεδρος Ελληνοσερβικού Επιμελητηρίου, Γεωργάκος Κωνσταντίνος
  3.     Πρόεδρος Περιφερειακού Συμβουλίου, Γυφτόπουλος Αντώνης
  4.     RPK Leskovac,Goran Jovic
  5.     RPK Leskovac,Marina Andjelkovic
  6.     DIB Bujanovac, Nebojsa Stosic
  7.     Controlunion Danube, Regina Vasiljevic
  8.     Yumis, Milovan Kocic
  9.     Privredna komora Beograd, Milivoje Miletic
  10.     Privredna komora Vojvodine, Ratko Filipovic
  11.     Sremska privredna komora,Djordje Boyic
  12.     Grad Leskovac, Goran Cvetanovic
  13.     Jablanicki upravni okrug, Bozidar Stoiljkovic

Τη συνάντηση κάλυψε ο Σέρβος δημοσιογράφος, Bratislav Ilic από το τηλεοπτικό κανάλι RTV B91 του Beograd.

Η Υφυπουργός έδωσε το παρόν, χθες Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015, στα εγκαίνια του Ελληνο-Σερβικού Επαγγελματικού, Βιομηχανικού, Εμπορικού και Τουριστικού Επιμελητηρίου,  όπου απηύθυνε χαιρετισμό.
Αναλυτικά ο χαιρετισμός της Υφυπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας-Θράκης), Μαρίας Κόλλια-Τσαρουχά:

Χαιρετίζω με ιδιαίτερη ικανοποίηση τη δημιουργία του Ελληνοσέρβικου Επαγγελματικού-Βιομηχανικού-Εμπορικού και Τουριστικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.

Οι Έλληνες και οι Σέρβοι μοιραζόμαστε εκτός από τη Θρησκεία και μια σχεδόν κοινή πορεία, γεμάτη ιστορικές συγκρούσεις με εξωγενείς παράγοντες και γεμάτη με βάσανα για τους λαούς μας. Μέσα από αυτές καλλιεργήθηκε ανάμεσά μας βαθιά αλληλεγγύη και μια σχεδόν αδελφική σχέση ανάμεσα στους δύο λαούς μας.

Είναι λοιπόν σημαντική η εγκατάστασή του Επιμελητηρίου στη Βόρεια Ελλάδα και δη στην πόλη της Θεσσαλονίκης, γιατί θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο τους υπάρχοντες δεσμούς και θα δημιουργήσει νέες σχέσεις, ιδιαίτερα στον εμπορικό και τουριστικό τομέα.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω και να συγχαρώ εκείνους που το οραματίστηκαν, εκείνους που το πίστεψαν, εκείνους που το έκαναν πραγματικότητα και να ευχηθώ να είναι δυνατοί  εκείνοι  θα το υπηρετήσουν στο μέλλον Έλληνες και Σέρβους.

Η συμβολή των Επιμελητηρίων στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων είναι καταγεγραμμένη, και η μεγάλη πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει το Ελληνοσερβικό Επιμελητήριο είναι να αποτελέσει μια γέφυρα μεταξύ επιχειρήσεων και  φορέων εξωστρέφειας και παραγωγής γνώσης και καινοτομίας ανάμεσα στις δύο Χώρες.

Tο αντικείμενο της προώθησης και περαιτέρω σύσφιξης των διμερών επιχειρηματικών σχέσεων και της καλλιέργειας διακρατικής επιχειρηματικής κουλτούρας αποτελεί έναν τομέα ζωτικής σημασίας για την οικονομική ευημερία και την πολυπόθητη ανάπτυξη και έναν από τους βασικούς τομείς-στόχους του Υφυπουργείου Μακεδονίας Θράκης.

Μια από τις σημαντικότερες αρμοδιότητες του Υφυπουργείου το οποίο εκπροσωπώ, είναι η εφαρμογή πολιτικών που:

  • ενισχύουν την επιχειρηματικότητα
  • στηρίζουν την εξωστρέφεια
  • και συμβάλλουν  στη διαμόρφωση ενός ευνοϊκού επενδυτικού κλίματος

Σε αυτό το πλαίσιο το Υφυπουργείο δραστηριοποιείται ενεργά στην προσέλκυση και χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων μέσω του Αναπτυξιακού Νόμου, και συμμετέχει ενεργά σε δύο σημαντικά προγράμματα, το TRIGGER και το Smart Spec, τα οποία προσφέρουν σε νέους επιστήμονες και επιχειρηματίες εργαλεία για τη διερεύνηση και ανάπτυξη της διασυνοριακής επιχειρηματικότητας.

Αποτελεί ισχυρή πολιτική θέληση της Ελληνικής Κυβέρνησης και κατ' επέκταση και του Υφυπουργείου,  να χτίσουμε από κοινού ένα πολύ καλύτερο αύριο για τους λαούς μας. Είμαι σίγουρη, ότι την ίδια πολιτική βούληση έχουν και οι αντίστοιχοι φορείς στη Σερβία.

Είναι τέτοια η γεωπολιτική θέση και τόσο πολλές οι δυνατότητες που έχουμε ως χώρες, που μας επιτρέπουν να σχεδιάσουμε από κοινού την αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής των χωρών μας σε όλα τα επίπεδα. Οφείλουμε αυτό να το κάνουμε πραγματικότητα το συντομότερο δυνατόν, για το καλό των πολιτών μας. Και θα παρακαλούσα να  είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί σε εκείνους που πιθανά θα θέλουν να διαταράξουν τις αρμονικές σχέσεις των δύο λαών.

Εμείς ως Υφυπουργείο Μακεδονίας Θράκης θα συνδράμουμε με όποιο τρόπο μπορούμε στη μεγιστοποίηση και διάχυση των ωφελειών που προκύπτουν από την ενίσχυση των διμερών επιχειρηματικών δεσμών.

Εμείς σήμερα ανοίγουμε νέους δρόμους που θα περπατήσουν οι επόμενοι, όπως έκαναν και οι προηγούμενοι από εμάς.
Είμαι πεπεισμένη ότι θα συνεχίσουμε την καλή συνεργασία και τη συνεννόηση σε όλα τα επίπεδα.

Με  το καλό να υποδεχτούμε και το Σέρβο Πρόεδρο στη Μακεδονία και τη Θράκη.  Το μέλλον κρύβει πολλές ευχάριστες εκπλήξεις και για τις δύο χώρες.

Και όπως ξέρουν οι φίλοι μας Σέρβοι, αυτό που μπορούμε να κάνουμε σήμερα να μη το αφήνουμε για αύριο.

 

 

Σημειώνεται ότι την ερχόμενη Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015, το Υπουργείο ανακοίνωσε πως η Υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας-Θράκης), Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, θα έχει σειρά συναντήσεων με τους Γενικούς Προξένων των χωρών της Βουλγαρίας και της Αλβανίας.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της Υφυπουργού:

·  Ώρα 10.30 π.μ. με τον Γενικό Πρόξενο της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας, κ. Vassil Pektov Valchev, και τον Υποπρόξενο κ. Todor Petrov

·  Ώρα 11.15 π.μ. με τη Γενική Πρόξενο της Αλβανικής Δημοκρατίας, κα. Pavlina Ylli